PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els ingressos per les importacions de tabac cauen un 5,6% al 2019

El Govern va recaptar un total de 101 milions d’euros, sis menys respecte als de l’exercici anterior

Per Enric Revuelta

| MARICEL BLANCH

Els ingressos per importacions de tabac no van aconseguir revertir la tendència negativa en l’últim mes de l’any i finalment durant tot el 2019 van caure un 5,6% respecte a tot l’acumulat l’any anterior. Segons les dades publicades pel Ministeri de Finances, l’Executiu va recaptar l’any passat en total 101,1 milions d’euros, lluny dels 107,1 milions del 2018. En tot cas, la tendència durant els primers mesos de l’any passat ja feia preveure que la recaptació per les taxes a la importació d’aquest producte, que en els últims mesos ha hagut de conviure amb canvis en la legislació i acords transfronterers, seria inferior.

De fet, en els sis primers mesos de l’any, l’Estat havia recaptat només 47,8 milions d’euros, una xifra acumulada un 52% inferior respecte al mateix mes de l’any 2018. En el segon semestre de l’exercici passat, les xifres van anar millorant, sobretot a l’agost i al setembre, però no suficient com per capgirar la truita. Tot i això, també cal destacar que en l’últim lustre els ingressos per importacions de tabac s’han mantingut estables, al voltant dels cent milions, excepte al 2015, quan va haver-hi un increment del 7,4% i la xifra es va situar fins als 106,8 milions.

Una tendència en els propers anys

De totes maneres, des del sector comencen a admetre que la tendència a la baixa en les recaptacions podrien repetir-se en els pròxims anys. És per això que tant els comerciants com també des d’altres pilars de l’economia andorrana insisteixen en la necessitat de diversificar l’economia per fer front a una evolució que afecta tant el Principat com la resta de països occidentals. A la tardor, l’Executiu va fixar el preu mínim inicial de venda al públic dels productes de tabac d’acord amb la llei que regula els preus del sector i que es va aprovar al Consell General a finals de la passada legislatura.

D’aquesta manera, es va fixar un diferencial mitjà de prop del 30% respecte al preu de venda de la mateixa tipologia de productes a Espanya, que és el país veí amb el diferencial més baix en relació al preu d’Andorra. Fa poc, el Principat també va adherir-se al Conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabac, que entre altres mesures, comportarà la prohibició de la promoció i la publicitat en la seva activitat comercial. A tot això, també cal sumar-hi l’acord signat amb França al 2018 per combatre el contraban de tabac i l’assolit amb la UE, en el marc de l’acord d’associació, sobre el capítol de mercaderies, que permet un període de transitorietat de 30 anys pel que fa al tabac.

Una xifra que condiciona

La mala tendència de les xifres del tabac ha condicionat el nombre d’ingressos totals per importacions, on també hi tenen un pes important les taxes a les begudes i els combustibles. Així doncs, en xifres totals, el Govern va ingressar l’any passat 208,8 milions d’euros, el que representa un 2,8% menys respecte al 2018, quan se’n van recaptar 214 milions. En quant a begudes (9 milions) i combustibles (51,7 milions), la recaptació va ser pràcticament estable. Tot i la davallada del tabac, el Govern preveu revertir la situació a través de l’increment per la recaptació en altres àrees, com ara la dels impostos directes i la via dels indirectes. A l’espera de l’execució definitiva dels pressupostos per al 2019, l’Executiu preveu recaptar per via IRPF, 31 milions d’euros, un 13,8% més respecte al 2018; un 6,3% més en IGI i un 2,3% més en Impost de Societats.

D’altra banda, en quant a taxes per importacions, el Govern va recaptar 8,4 milions per les importacions de vehicles automòbils, tractors o bicicletes, mentre que en va recaptar 4,5 milions pel sector de la perfmueria i dels cosmètics. Pel que fa als aparells elèctrics, la xifra de recaptació va assolir els 4 milions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT