PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Cos de Policia va efectuar un total de 1.055 detencions durant el 2019

El nombre d’arrestats creix un 3,6% respecte al 2018 i se situa com la xifra més alta dels darrers set anys

Per Adrià Esteban

Gràfic de detencions
Gràfic de detencions | Infografia: PAKO TEMPRADO

La tendència alcista dels darrer lustre pel que fa al nombre de detencions policials va deixar una nova xifra rècord per l’any que acabem de deixar. El Cos de Policia va efectuar un total de 1.055 detencions durant el 2019, una dada que suposa un augment del 3,6% respecte l’any anterior. D’aquesta manera, el nombre d’arrestats va situar-se en la xifra més alta dels darrers set anys –des que el Departament de Policia acumula dades per elaborar l’Estadística de seguretat–.

Tot i que durant les primeres 15 setmanes de l’any les detencions van enfilar-se fins a un 41% en comparació amb el mateix període de 2018, les estadístiques s’han anat estabilitzant durant la resta del 2019. En aquest sentit, els mesos que van registrar un major nombre de detencions són gener (122), març (105) i desembre (104), coincidint amb els pics més àlgids del turisme. En funció de la tipologia dels arrestos, aquestes 1.055 detencions es van desglossar en 496 delictes contra la seguretat del trànsit (47%), 356 delictes classificats com a «altres» (33,8%), 179 delictes contra la salut pública (16,9%) i 24 delictes contra el patrimoni (0,03%). 

Delictes per la seguretat del trànsit

En relació amb els delictes contra la seguretat del trànsit, la conducció sota els efectes de l’alcohol o de substàncies estupefaents va ser la causa principal de les detencions. En aquest sentit, destaquen les 59 detencions efectuades durant el mes de juliol i els 60 arrestos del mes de desembre a conductors beguts o drogats fruit de campanyes de controls preventius d’alcoholèmia i drogues. Com a xifra rècord del 2019, el passat mes de febrer un resident andorrà de 33 anys va donar un resultat positiu de 3,10 g/l després d’estavellar-se amb el seu vehicle a la Massana.

De fet, en la setmana compresa entre el 22 i el 28 de juliol, el cos d’ordre va arribar a detenir fins a 23 persones per donar positiu al volant, coincidint amb les festes majors d’Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria. Precisament un dels episodis més sonats va tenir lloc durant les festivitats lauredianes, que va acabar amb cinc joves detinguts –dos dels quals van romandre en presó provisional– per múltiples aldarulls.

Altres delictes

Pel que respecta a la categoria d’altres delictes, una de les detencions més mediàtiques va ser la de l’intern que es va escapar del centre penitenciari de la Comella el passat 29 d’octubre, per la qual el cos de Policia va haver d’activar l’operació Gàbia. Així mateix, un altre dels afers que va portar més cua va ser la detenció del secretari general de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Tomàs Gea, i l’aleshores president, Víctor Santos, en el marc de l’Operació Cautxú el passat 7 de maig.

Respecte als delictes contra la salut pública, els casos que van aixecar més polseguera són aquells relacionats amb possessió de drogues a contraban de tabac. A tall d’exemple, cal recordar la detenció de tres joves residents que conformaven una xarxa organitzada d’introducció i venda de marihuana al Principat. En el marc de l’anomenada operació Elit, els agents policials van decomissar 6,5 quilos de marihuana i 1.765 euros en bitllets el passat 26 de març. 

Quant als delictes contra el patrimoni, la detenció més coneguda va ser la que va protagonitzar l’expresident de la Fundació Tutelar, David Claverol, arran de la denúncia d’apropiació de 23.000 euros de fons l’entitat, raó per la qual la Fiscalia li va imposar una ordre de recerca i captura.

Balanç policial de la última setmana

Com a resultat del primer balanç policial de l’any, van resultar detingudes un total de 18 persones. Com a fet més significatiu, la Policia va detenir  l’1 de gener una dona i un home no residents, de 39 i 26 anys respectivament, com a presumptes autors d’un delicte de maltractaments en l’àmbit domèstic. A l’home se li va imputar, a més, un delicte de contravenció penal de danys. Els cossos d’ordre van ser requerits en un hotel d’Escaldes-Engordany, després de ser avisats d’una agressió mútua i, en arribar al lloc dels fets, la policia va adonar-se que l’home també hauria causat desperfectes a la cambra de l’hotel. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT