PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Àngel Ros confia reprendre aviat els projectes transfronterers

L’ambaixador espanyol espera que Pedro Sánchez surti avui investit

Per Enric Revuelta

L’ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros, espera que una investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol permeti rellançar els dossiers transfronterers entre el Principat i Madrid. El representant diplomàtic confia que el líder del PSOE surti elegit avui en segona votació al Congrés dels Diputats, on necessitarà una majoria simple (més vots a favor que en contra). En tot cas, atesa la majoria tan fina que pot assolir el fins ara president espanyol en funcions –de 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions–, Ros es mostra prudent però alhora optimista davant de la votació d’avui a la capital espanyola i el que podria suposar per a les relacions bilaterals amb Andorra.

Les hores prèvies a la votació han estat marcades pels intents dels partits de dreta d’influir diputats socialistes perquè es revelin contra el govern de coalició amb Unides Podem, que entre altres rebrà els vots a favor del PNB i les abstencions d’ERC i de Bildu. «Hi ha temes que quan hi ha un govern en funcions no es poden abordar, perquè només pot fer certs tràmits ordinaris, i no es poden engegar nous projectes», explica Ros, que creu que si s’acaba consumant finalment la investidura de Pedro Sánchez es podran reprendre projectes encetats, com ara l’acompanyament en les negociacions per l’acord d’associació amb la UE, l’arribada del sistema GPS a l’aeroport de la Seu i la col·laboració transfronterera en matèria de salut. A més, enguany se celebrarà la cimera de caps d’Estat i de govern de la Cimera Iberoamericana. «L’associació a Europa marcarà molt el futur de les relacions entre Espanya i Andorra, que ara són excel·lents, però dins d’un marc d’associació no faran sinó incrementar-se», explica Ros, que assegura que en quant a terminis per l’aplicació del GPS, previst per la primavera, tot va sobre el que estava previst. 

Sense condicionar

En tot cas, Àngel Ros comenta que l’impuls de l’Aeroport d’Andorra-La Seu no ha d’anar en detriment d’altres infraestructures similars, com el de Lleida-Alguaire, que també dona servei al turisme del Principat i de la Vall d’Aran. «L’Aeroport de Lleida-Alguaire i el de la Seu es complementen perfectament i això es demostra amb França, que té aeroports al costat dels Pirineus i que funcionen», conclou Ros. Al mateix temps, l’ambaixador espanyol afirma que hi ha diverses companyies interessades a operar.

Sobre les reunions previstes en matèria de salut, Ros espera que aviat es pugui concretar un calendari i alhora afirma que hi ha «la voluntat decidida de tirar-les endavant».

Després de mesos amb un govern amb funcions i una repetició electoral pel mig, la política espanyola té molts números per sortir de l’atzucac en la qual es troba. En cas que avui Pedro Sánchez obtingui l’aval, es preveu que divendres se celebri el primer Consell de Ministres, després d’haver designat els titulars per a cada cartera. Una de les que s’hauran d’assignar és la de l’exministre d’Exteriors, Josep Borrell, que va quedar buida per la seva designació com a cap de l’alta diplomàcia de la Unió Europea.

PUBLICITAT
PUBLICITAT