PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra posa en dubte l’origen dels fons de Collado

L’advocat de l’expresident de Mèxic, Peña Nieto, va moure 107 milions al país

Per El Periòdic

L'expresident mexicà, Enrique Peña Nieto.
L'expresident mexicà, Enrique Peña Nieto. | EFE

La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (UIFAND) conclou en el darrer informe confidencial que li és «impossible conèixer l’origen dels fons transferits» per part de l’advocat de l’expresident de Mèxic Enrique Peña Nieto, Juan Ramón Collado, valorats en un total de 107,8 milions d’euros, tal com ho va publicar El País ahir al migdia. 

Segons detalla el rotatiu en la publicació, un equip va tenir accés a l’informe que data de l’octubre de 2018 i que esdevé una pista més de la investigació per blanqueig de capitals i associació il·lícita que s’està desenvolupant contra l’advocat des del 2016 per part d’un jutjat del Principat. El document investigat constata que el client d’un banc ha de justificar l’origen dels seus fons. En aquest sentit, Collado no va acreditar de quina manera va aconseguir la quantia de diners que va ingressar en una entitat bancària del país entre el 2006 i el 2015, motiu pel qual l’administració ha estat intentant determinar l’origen d’aquesta, sense èxit.

El País apunta que els investigadors que sospiten d’un cas de blanqueig de capitals de la mà de l’advocat de l’expresident mexicà ressalten «l’opacitat» dels seus moviments financers i la «nul·la» traçabilitat dels diners. 

Detalls de la recerca

L’article exposa que els agents rebaten la versió de Collado sobre els seus fons el juliol de fa quatre anys després d’escrutar centenars d’ingressos i transferències, moment en el qual l’advocat va ser declarat com a investigat per un presumpte delicte de blanqueig davant la jutgessa Canòlic Mingorance. L’advocat va confessar en aquell moment que part del capital que va col·locar en un banc del país procedia dels beneficis d’una cadena de cases de canvi que va fundar el seu pare als anys 90. Un negoci que, segons la magistrada, va generar uns ingressos per interessos de 75 milions d’euros en 14 anys. Els investigadors andorrans es refereixen a aquestes cases com «un sector d’alt risc en matèria de prevenció de blanqueig» i consideren que els arguments de Collado pretenien despistar sobre l’origen dels fons. 

El rol de les fundacions holandeses

La publicació apunta que el volum de diners del lletrat va circular per Andorra a través d’uns comptes en nom de quatre societats instrumentals holandeses que es van nodrir de les cases de canvi mexicanes Tiber, ByB i societats fiduciàries, una informació que també recull l’informe. Els autors de l’article constaten que al darrere s’amagaven fundacions holandeses, una estratègia financera de màxima opacitat. En aquest sentit, l’informe determina: «L’ús d’aquests comptes de les cases de canvis i la concentració de pagaments permet perdre la traçabilitat dels fons i facilita l’opacitat».

El document també diu que «no es pot acreditar que els imports transferits a través dels comptes de les cases de canvi procedeixin del senyor Collado». L’UIFAND se sosté amb una investigació d’idèntica conclusió per part de la consultora que va auditar els comptes de l’entitat bancària després de la seva intervenció, PricewaterhouseCoopers. Collado està essent investigat també per aquest cas. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT