PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Molné descarta la consulta del telefèric a Pal aquest mandat

Andorra la Vella tira el projecte endavant fins al pic de Carroi encara que no arribi a pistes

Per Joan Josep Blasco, Lara Ribas

Estació de Pal, amb el telefèric que la comunica amb la Massana.
Estació de Pal, amb el telefèric que la comunica amb la Massana. | Cristina Rodrigues

Els comuns implicats tenen diversos plantejaments quant a l’agenda de construcció del telefèric, que ha d’acabar unint Andorra la Vella amb l’estació de Pal Arinsal, a través del pic de Carroi. Mentre que per a la corporació de la capital és una iniciativa que té decidit que tirarà endavant seguint tots els passos de la manera més ràpida possible per construir la primera fase, la de la Massana es pren una etapa de reflexió i no es planteja obrir un debat sobre la construcció en aquesta legislatura.

El projecte del telefèric permetria unir la capital amb les pistes d’esquí, però compta amb dues fases que segueixen un ritme ben diferenciat. La primera va avançant, mentre que de la segona «encara ni se’n parla. Nosaltres al programa electoral dèiem que no ho faríem sense fer una consulta popular, i així serà, perquè entenem que és una cosa prou important perquè tothom digui la seva», assenyalava la cònsol major de la Massana, Olga Molné. La construcció del giny és una iniciativa que a la parròquia «hi ha moltes persones que pensen que seria una bona solució, però altres s’hi oposen». Per aquest motiu des de la corporació estaran a l’expectativa de com «evoluciona i funciona la primera fase», per prendre una decisió posteriorment consensuada amb la ciutadania. Molné recorda que la possible unió del pic de Carroi amb Pal no és a curt termini. «La segona fase del projecte serà molt posterior. Pot ser que sigui en cinc o 10 anys. No és imminent». Per tant, observaran el funcionament de la infraestructura i si és escaient poder-ho tirar endavant realitzaran una consulta en la pròxima legislatura en cas de continuar al capdavant de la casa comuna.

Molné: «La segona fase del projecte serà molt posterior. Pot ser que sigui en cinc o 10 anys. No és imminent»

La velocitat en la qual treballa la capital en aquest assumpte és més elevada. En el programa electoral a les passades eleccions comunals, En Comú per Andorra la Vella ja portava la construcció del giny fins al Carroi. Les dues parts del projecte es troben del tot diferenciades. La cònsol major, Conxita Marsol, aposta per una infraestructura que no dependrà si després té continuïtat fins a pistes. «Nosaltres estem interessats des del primer dia en el projecte, la segona fase no està tancada, ni de bon tros», assenyalava, però la voluntat és la de tirar endavant la primera sigui quina sigui la decisió final provinent de la Massana. «Esperarem quan consideri que ho hagi de plantejar», però la construcció de la seva part la tiraran endavant. «Si el Comú de la Massana evolucionés i volgués que anés tot junt, nosaltres estarem encantats de la vida», però si no és així no tenen cap problema per continuar endavant.

Adjudicació de la primera fase

Les eleccions comunals del passat mes de desembre van alentir el projecte. El gabinet jurídic es troba treballant en el plec de bases del concurs i la cònsol confia que «en un parell de mesos el puguem tenir». A partir d’aquí «les empreses també necessitaran com a mínim quatre o cinc mesos» per treballar en els seus respectius projectes, confiant que «si tot va bé calculo que podem començar a tenir les propostes cap a finals d’any per presentar-les a informació pública». Aquest calendari portarà que l’adjudicació es produeixi abans de l’estiu de l’any vinent, tot i que «prefereixo ser prudent en aquest sentit perquè hi haurà molta feina d’anàlisi, s’hauran de fer molts estudis i a les empreses no els pots donar un mes».

Oposició al projecte

Les administracions que treballen en l’estudi de la construcció de la infraestructura van rebre recentment més de dues mil signatures provinents de la campanya en contra d’erigir el telefèric. Marsol té en compte aquesta opinió, però valora que s’ha de conèixer quina és la procedència d’aquestes firmes, si són d’andorrans o no, residents a la parròquia o d’una altra, o fins i tot si viuen al Principat, perquè d’aquests últims «n’he vist que n’hi ha molts». L’equip de tècnics està treballant en el plec de bases i un cop es coneguin les propostes, se sotmetran a informació pública. És en aquell moment quan espera que s’expressin les opinions pertinents, ja que «ara manifestar-se contra d’una cosa que no coneixes, que no saps el projecte, que no saps per on passarà, ni què hi haurà, ni si serà un telefèric o un telecadira, crec que és precipitat. Tots tenim temps de manifestar-nos al respecte i el comú escoltarà», especialment als ciutadans de la parròquia. Aquest telefèric és un dels projectes destacats del mandat de Marsol. La seva construcció portarà temps, però «m’agradaria inaugurar el giny com a cònsol», afirmava.

PUBLICITAT
PUBLICITAT