PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Col·lapse a la xarxa viària

L’arribada de la neu abans del previst genera cues sobretot de baixada a la capital a primera hora

Per El Periòdic

Els cotxes estan pràcticament aturats en el seu pas per Encamp arran de la nevada, ahir al matí.
Els cotxes estan pràcticament aturats en el seu pas per Encamp arran de la nevada, ahir al matí. | ANA / M. R. F.

La nevada que va iniciar-se durant la matinada de dimarts a dimecres i que va intensificar-se a partir de les cinc va provocar un gran col·lapse circulatori sobretot durant les primeres hores del matí, quan la gent es desplaçava cap a la feina o portava els infants i adolescents a les escoles. Tot i que de seguida van desplegar-se els equips llevaneu per netejar les carreteres i van distribuir-se diverses patrulles de la Policia en punts clau de la xarxa viària per gestionar el trànsit, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va admetre en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres «certa descordinació» entre els dos cossos en un primer moment. 

Tal com va concretar el cap de l’Àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, les principals afectacions van produir-se en els accessos al centre urbà tant des de la banda de la Massana com des de la d’Encamp, ja que la neu caiguda, molt humida, de seguida va compactar-se i va convertir la calçada en una pista de gel, de manera que els vehicles avançaven amb molta lentitud i van anar-se generant retencions. Segons van concretar des del Govern, van arribar-se a mobilitzar fins a 11 patrulles de la Policia, que van efectuar controls de vehicles per comprovar que anessin equipats, i 40 màquines llevaneu, que van prioritzar la neteja de les carreteres principals. Tot i admetre sancions per no dur equipaments, el ministre Portaveu, Eric Jover, no va saber especificar-ne la xifra. 

Motius del col·lapse

El cap de l’Àrea de Mobilitat va apuntar que el col·lapse va ser fruit «de la manca d’anticipació de la ciutadania, ja que la gent s’ha llevat a l’hora de sempre i això ha impossibilitat evitar les retencions de trànsit». A més, va admetre que un cop la carretera col·lapsada, «ja és difícil d’interactuar-hi». De tota manera, segons va detallar, «la previsió meteorològica no ha proporcionat informació del temporal amb prou anticipació per tal de poder preparar-nos per a la gran nevada».

El Govern admet «certa descordinació» entre la Policia i el COEX per muntar els dispositius

El trànsit va començar a normalitzar-se a partir de les 11 del matí i des de la Policia no van notificar cap accident en tot el dia. «Això demostra que hi ha hagut prudència a la carretera», va aplaudir Bonell. De cara a evitar un nou col·lapse durant la tarda, Mobilitat ja va fer una crida a agafar el cotxe només en cas de necessitat i a optar pel transport públic en cas de tenir aprehensió de conduir durant les nevades. A més, la sortida de les escoles va avançar-se 15 minuts i va comptar amb el doble d’autocars per tal de garantir, en paraules de Bonell, «que els nens tornessin puntualment a casa». 

Talls de carretera

La intensitat de la nevada va provocar que en alguns trams de la xarxa viària s’hagués d’aplicar la fase negra ja des de primera hora del matí. Tal com va especificar el director de Protecció Civil, Cristian Pons, van tancar-se els accessos a la Coma de Ransol, la carretera de Montaup, el Port d’Envalira i la carretera de Sorteny. I en el cas de la carretera d’Arcalís, va mantenir-se oberta fins al tancament de les pistes d’esquí. De cara a les properes hores, s’esperen més nevades, de manera que podria tornar a acumular-se neu i gel a la carretera. Per això, el Govern va demanar a la població que estigui «atenta a les diferents fases que des del COEX es poden activar a l’hora de circular».

Els Bombers efectuen fins a 13 intervencions

Segons va informar a través del seu compte de Twitter, el Cos de Bombers va efectuar un total de 13 serveis al llarg de la jornada d’ahir «per diferents caigudes d’arbres que van afectar la xarxa viària». De fet, el director de Protecció Civil, Cristian Pons, va explicar que «durant l’any es fa un treball preventiu de neteja d’arbres que podrien tenir certa afectació a la carretera, sobretot a la de l’Obac». Tot i així, va lamentar que igualment es registrés alguna incidència en aquest sentit. 

L’acumulació de neu va provocar altres incidències en els subministraments de FEDA i d’Andorra Telecom, tot i que van ser puntuals i de curta durada. A més, la neu nova i humida va fer augmentar el perill d’allaus fins al nivell 4, fet que va comportar l’anul·lació de l’esquí escolar tant d’ahir com d’avui. Des de Protecció Civil, van indicar que durant la jornada d’ahir van fer diverses purgues en zones no habitades i van demanar «extremar les precaucions en les sortides a la muntanya i consultar el BPA». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT