PUBLICITAT

Andorra la Vella

El comú d'Andorra la Vella projecta una concessió amb un privat per edificar pisos de lloguer

La corporació preveu tancar «aviat» l’acord de cessió d’un terreny al Govern per a la construcció d’habitatge

Per Adrià Esteban

Conxita Marsol i David Astrié, en la sessió del consell de comú, ahir.
Conxita Marsol i David Astrié, en la sessió del consell de comú, ahir. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Tot i no reflectir en el pressupost del 2020 cap partida específica destinada a l’habitatge, el comú d’Andorra la Vella va desvelar ahir a través del seu cònsol menor, David Astrié, una nova iniciativa per fer front a la principal preocupació ciutadana, segons es desprén de l’estudi que recentment va elaborar el CRES. 

En aquest sentit, el cònsol menor va afirmar que des de la corporació s’està estudiant establir una concessió amb un particular per construir habitatge «a preu regulat». «És una fórmula que estem valorant. Està encara una mica verda tot i que hi ha hagut converses prèvies que porten a bon resultat», va assegurar Astrié, qui va admetre que ja hi ha promotors interessats. Per contra, el número dos de la corporació no va oferir més detalls sobre la ubicació dels terrenys i es va limitar a dir que, com a contrapartida, les edificacions haurien de revertir a les arques comunals «després d’uns 30 anys». 

 A curt termini, però, la resposta més contundent que oferirà el comú per atacar la problemàtica és la cessió d’un terreny «de forma gratuïta» al Govern, també per a la construcció d’habitatge «a preu regulat». «És un habitatge per persones que els seus salaris no els permet accedir amb alguns preus en el quals està el mercat, especialment a la parròquia d’Andorra la Vella», va detallar la cònsol major, Conxita Marsol. De fet, segons va declarar Astrié, «les converses estan bastant avançades» i «ben aviat» es podrà assolir un acord amb l’Executiu. En relació amb la localització de la parcel·la, el cònsol menor va manifestar que «hi ha diverses opcions que estan repartides per la parròquia».

Presentació dels pressupostos

D’altra banda, durant la sessió de consell de comú celebrada ahir, Andorra la Vella va convertir-se en la primera parròquia en aprovar els pressupostos pel 2020. Així doncs, Astrié va exposar uns números «que tenen una línia continuista» i que van comptar amb el suport de la majoria, mentre que el PS es va abstenir. D’aquesta manera, En Comú per Andorra la Vella va presentar un pressupost de 49,7 milions d’euros –un 4,67% més que el del 2019- , dels quals 14,3 aniran focalitzats a inversions. 

La despesa més voluminosa serà la reconstrucció de la piscina dels Serradells, valorada amb 6,8 milions d’euros i amb una partida al 2020 de 4,5 milions que «serà sufragada gairebé en la seva totalitat per les companyies asseguradores», segons va sostenir el cònsol menor. Així mateix, també es preveuen importants inversions a la Plaça de la Rotonda, que es remodelarà per reforçar la connectivitat entre la Dama de Gel i Prat de la Creu. A més, està prevista una inversió de 765.000 euros per poder seguir desenvolupant la cartografia cadastral i de 250.000€ per continuar desplegant la xarxa separativa d’aigües al carrer Gil Torres. 

Altres aspectes que també queden reflectits en el pressupost són la construcció d’un ascensor per connectar Ciutat de Valls amb l’avinguda Príncep Benlloch o l’augment de les inversions a esdeveniments socioculturals com el Poblet de Nadal o la Festa Major. Pel que fa al telefèric del Pic de Carroi, Marsol va especificar que no apareix cap partida en el pressupost ja que la idea segueix sent que el giny sigui construït «a cost zero». 

Respecte al marc pressupostari, que també va ser aprovat ahir sota els criteris de «sostenibilitat financera», es va definir una reducció del deute en quatre anys de quasi 10 milions d’euros, és a dir, que es disminueixi el 76,11% d’endeutament actual fins al 46,98% cap al 2023. 

Per últim, la consellera del PS, Dolors Carmona, va assegurar que el pressupost «no dona resposta a les prioritats de la ciutadania». Quant a la iniciativa de la concessió per a la construcció d’habitatge, Carmona va aplaudir la decisió tot i que va recordar que «nosaltres ja la portàvem al programa electoral». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT