PUBLICITAT

Vint alumnes atesos per un nou brot a l’escola francesa d’Ordino

Alguns dels infants afectats per urticària van tornar a accedir a la zona aïllada des del passat dimarts

Per Enric Revuelta

| Maricel Blanch

Una vintena d’alumnes de l’escola francesa d’Ordino i dos professors van tornar a patir ahir un brot d’urticària mentre estaven al centre escolar. Es tracta del segon cop en una setmana que infants del recinte van haver de tornar a ser atesos, després que dimecres 47 nens i un mestre patissin malestar per culpa d’urticària, dolors abdominals i maldecap. Ahir, però, cap nen va haver de ser traslladat a l’hospital i, segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, les lesions provocades a la pell i els símptomes de picor eren més lleus respecte al dimarts.

La majoria dels afectats són infants que ja van patir urticària durant el primer brot. Efectius del SUM es van desplaçar fins a l’escola per comprovar el seu estat. Segons diferents fonts consultades per aquest rotatiu, l’aparició d’aquest nou brot més lleu podria estar relacionat al fet que alguns infants haurien anat a les aules  aïllades des de dimarts, a les quals teòricament no s’hi podia accedir, per recuperar algunes pertinences.

Com a mesura preventiva, l’escola francesa va tancar les seves portes ahir a la tarda i durant el cap de setmana es preveu que es facin tasques de neteja i de ventilació. El Govern preveu ampliar la superfície que ja estava confinada i a la qual no hi podien accedir els nens. Tota la zona de passadissos i lavabos pròximes a les aules dels alumnes afectats romandran tancades fins que es tinguin els resultats de les anàlisis. 

Benazet va assegurar que s’estan fent les proves i que s’estan realitzant tasques de ventilació –que de fet es duran a terme tot el cap de setmana– a una intensitat major i que la zona confinada no s’obrirà fins que no hi hagi «molta seguretat de les condicions ambientals de la zona». 

Cap previsió de tancament total

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va explicar que dilluns el centre escolar reobrirà i que en cap cas s’han arribat a plantejar tancar-lo atès que els tècnics no ho han aconsellat. Vilarrubla va precisar que es buscaran alternatives per reubicar els grups afectats per la restricció d’una àrea de l’escola. Tot i això, alguns pares també van manifestar els seus dubtes per tornar a portar els nens a l’escola dilluns. 

A demanda de la direcció de l’escola, també es reubicaran els alumnes de maternal en un edifici proper. Segons el Govern, el brot no ha afectat l’escola andorrana, que està ubicada al costat. 

A hores d’ara encara està per descobrir l’origen del primer brot, ja que les primeres analítiques fetes a l’hospital als primers infants afectats no han detallat el possible motiu. El Govern va informar aquesta setmana que una empresa especialitzada en la qualitat de l’aire va procedir a una inspecció dels espais escolars i a la recollida de diferents mostres, tal com contemplen les recomanacions internacionals, i que els anàlisis  no han permès constatar «cap anomalia ni la presència de cap tòxic». 

Petició per millorar la qualitat de l’aire als col·legis

L’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental Interior (AAQAI) va emetre ahir un comunicat per remarcar la importància de la prevenció en casos com el brot aparegut a l’escola francesa d’Ordino.   El text va ser enviat al matí, abans de saber que hi havia hagut un segon brot al recinte escolar de la parròquia ordinenca. Segons l’entitat, l’episodi viscut a principis de setmana «posa de relleu la necessitat d’insistir en la tasca preventiva que cal fer» davant d’aquestes situacions». 

En aquest sentit, l’AAQAI va afirmar que en la trobada anual que es fa amb diferents experts amb l’objectiu de fomentar el debat a l’entorn de la qualitat de l’aire, es va palpar «l’exposició a molts contaminants» que hi ha a les aules i que «la renovació de l’aire és insuficient». 
En la trobada que precisament es va fer el passat mes de novembre, es va parlar precisament sobre la qualitat abiental en interiors d’escoles bressol, centres escolars, acadèmics i de formació. L’esdeveniment va comptar amb representants andorrans, francesos i espanyols, que van fer aportacions des de la medicina i des de l’enginyeria i la gestió de la qualitat de l’aire. Aquest tipus de debats que organitz l’AQQAI tenen com a objectiu debatre sobre mesures per millorar la seguretat i la salut de les persones,

És per aquest motiu que l’associació insta les autoritats a «impulsar una taula de diàleg amb la resta d’actors del sector que treballi per definir una futura llei andorrana sobre la qualitat de l’aire interior». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT