PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Calvet porta a reflexionar sobre el turisme de masses

Són una dotzena de fotografies recollides en 10 anys de viatges

Per El Periòdic

Xavier Calvet, en la inauguració de l’exposició.
Xavier Calvet, en la inauguració de l’exposició. | ANA / T.N.

L’exposició Amunt va inaugurar-se ahir a l’edifici l’Estudi d’Ordino. Està organitzada per La Capsa i mostra una dotzena de fotografies de Xavier Calvet, recollint 10 anys de viatges i que mostra el que significa el turisme de masses i les conseqüències que té. La mostra es podrà visitar fins al 4 de març.

Les fotos tenen una composició acurada, respectant la proporcionalitat de la imatge. Així, mentre es pugen les escales de l’Estudi es pot contemplar la posició perfecta de l’ombra en un monument de Gernika o com tres xemeneies blanques de Menorca tallen un cel blau sense cap núvol. Val a dir que totes les imatges estan preses mirant cap amunt, que és el punt de vista que predomina a gran part de les fotografies de viatges.

Lligada a la cura de la imatge, també apareix la reivindicació. «Vull expressar la meva preocupació al voltant del turisme de masses i els efectes que aquest pot tenir sobre el medi i la societat», va reivindicar el fotògraf. Tot això allunyant-se d’altres projectes que es rebel·len contra aquesta forma de turisme retratant carrers plens d’estrangers o transatlàntics atracats a les costes més concorregudes. Una exposició que porta arreu per cridar a la reflexió. «Quin millor lloc per exposar les fotografies que el país dels Pirineus», reconeix, destí que «per a mi és una de les insígnies del turisme de masses».

Les xarxes socials, i més concretament Instagram, tenen per a l’autor «una influència forta del turisme», promovent un tipus de turisme ràpid i que «intenta fer-se veure». Una manera de viatjar que «a mi no m’agrada» i amb el qual vol fer el contrapunt «al que ara es porta a les xarxes socials». Un contrapunt que també apareix a la mostra, que acaba amb la imatge d’un sostre blanc d’hotel amb un detector de fums al marge inferior esquerre. «Quan acabes d’un dia de fer turisme», explicava, «arribes a l’hotel i, en estirar-te al llit, mires cap amunt i és el que veus».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT