PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Batllia avaluarà si aparta Alfons Alberca del ‘cas BPA’

Admesa a tràmit la demanda perquè s’inhibeixi de les causes pel parentiu amb Ester Fenoll

Per El Periòdic

El Tribunal de Batlles de la secció administrativa va admetre a tràmit la demanda contra el rebuig per recusar el fiscal general, Alfons Alberca, del cas BPA. La batlle  Immaculada Rodríguez va acceptar la demanda presentada per quatre processats (Pablo Laplana, Josep Antoni Rivero, Josep Lluis Rivero i Xavier Mayol) en contra dels acords del Consell Superior de la Justícia (CSJ), que va dictaminar que Alberca no s’havia d’apartar del cas BPA pel seu parentiu amb la secretària del Govern, Ester Fenoll.

La demanda de l’advocat Josep Antoni Silvestre es produeix després que el Tribunal Constitucional (TC), també rebutgés el passat mes de novembre la demanda per apartar Alberca atesa la relació de parentiu amb Fenoll. Aleshores, l’alt tribunal va considerar que no era escaient presentar un recurs d’empara sense esgotar la via administrativa i judicial. Aquesta recusació afectaria tots els casos del macrojudici i en cas que no tirés endavant, la defensa podria recórrer al Tribunal Superior (TS) i després al TC. 

Decisió de la batlle

Ara és la batlle qui ha de decidir sobre si això també comportaria la suspensió del judici o no. En cas que es prosseguís i la demanda tirés endavant, caldria escollir un nou fiscal. De moment, sí que caldria veure quins efectes podria tenir això en la causa Gao Ping, que en tot cas no es reprendria almenys fins després de la primavera, ja que ara els magistrats han de resoldre les qüestions prèvies celebrades durant la setmana passada.

Cal recordar que Josep Antoni Silvestre va obrir una doble via per recórrer contra la decisió del CSJ de no recusar (o en aquest cas, obligar a abstenir-se) al fiscal general. El lletrat havia presentat un recurs d’empara davant del TC però alhora també va utilitzar la via ordinària. Aleshores ja va demanar que en cas que el tribunal accepti el recurs d’empara, no es fes amb efectes suspensius, és a dir, que no comporti un nou ajornament de la vista que s’ha de celebrar.

Silvestre va denunciar una vulneració del dret a la jurisdicció per la impossibilitat de tenir accés la via judicial ordinària sense que el TC valori el fons de l’assumpte, del dret a una resolució fonamentada en dret per la diferència de criteri sobre el moment en què calia recórrer (si quan va ser nomenada Fenoll o quan es va reprendre el judici) i dels drets a una resolució fonamentada en dret, al procés degut, a la defensa, a un judici equitatiu i a la jurisdicció pel fet que s’equipari la secretària general del Govern a una secretària d’Estat i entengui, en conseqüència, que no té cap afectació la relació de parentiu entre el fiscal i Fenoll.

Un altre recurs administratiu també està en marxa per reclamar la recusació d’Alberca i el seu adjunt, Borja Aguado, en aquest cas per la seva reunó amb consellers per la modificació del Codi de Procediment Penal. Alberca també està pendent de la demanda per investigar  presumptes coaccions a Rafael Pallardó.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT