PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Cachafeiro s’oposen a marxar del Punt en un termini de 15 dies

L’USdA rep queixes d’empleats del centre comercial que no se senten representats pels seus interlocutors sindicals

Per Adrià Esteban

El centre comercial Punt de Trobada.
El centre comercial Punt de Trobada. | MARICEL BLANCH

Amb la Llei d’arrendaments de finques urbanes en mà, la família Cachafeiro, llogaters dels grans magatzems, disposa d’un termini de 15 dies per marxar del Punt de Trobada després que la família Mallol, propietària dels terrenys, acudís ahir al matí a la Batllia per demanar que s’executi la sentència ferma del Tribunal Superior que obliga als actuals explotadors del centre comercial a abandonar les instal·lacions. No obstant això, l’advocat de la família Cachafeiro, Xavier Jordana, va insistir ahir, en declaracions a aquest rotatiu, que la idea dels seus clients no ha canviat: esperar als dos recursos  d’empara pendents que han presentat al Tribunal Constitucional (TC). 

«La petició que fa la família Mallol és un despropòsit. No es pot pretendre que es desallotgi un centre comercial d’aquesta envergadura en 15 dies: per temes materials de la mercaderia, l’stock però també els treballadors, que n’hi ha més de 400. És una barbaritat», va afirmar Jordana, qui va assegurar que encara no ha rebut cap notificació per part de la Batllia. De totes maneres, el lletrat va deixar clar que si reben aquest avís per part de la justícia presentaran al·legacions.

«Si es pretén aplicar la llei d’arrendaments urbans no es pot tractar això com un simple contracte. Això es vàlid per un pis o un local», va sostenir Jordana. En aquest sentit, la defensa es mostra confiada en que el TC els hi doni la raó tant en el recurs per frau processal –admès a tràmit– com pel que fa referència a la sentència civil, de la qual, a més, esperen la suspensió dels efectes. 

Les reunions de Pyrénées 

D’altra banda, la tercera part d’aquest trencaclosques, Pyrénées, ja ha començat a mantenir reunions amb una vuitantena de treballadors del Punt de Trobada. Segons van confirmar fonts properes a la societat que ha guanyat el plet, la voluntat d’aquestes trobades es per calmar els ànims dels empleats i conèixer els rols i les qualificacions de cadascú.
Com ja va recalcar en el seu moment, l’objectiu de Pyrénées no només és garantir el lloc de feina als 435 empleats i recol·locar-los en tasques el més semblant possibles, sinó que també aposten per ampliar la plantilla fins arribar als 500 treballadors. Amb tot, el procés de selecció extern no es durà a terme fins que s’hagin reunit amb tot el personal dels magatzems lauredians. De moment han començat per aquelles persones amb una qualificació professional més elevada i més antiguitat, qui els han traslladat el missatge d’il·lusió i d’efectuar el canvi el menys traumàtic possible. 

Divergències en la representació

Més enllà del litigi pels terrenys, hi ha un altre qüestió interna que també està aixecant polseguera entre els treballadors del Punt de Trobada. Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, hi ha un grup significatiu de treballadors que estan amoïnats perquè no se senten representats pels seus interlocutors sindicals. Aquest col·lectiu advoca que l’absència d’unes eleccions sindicals en el si de l’empresa els deslegitima com a portaveus, més encara tenint en compte el delicat moment que travessa l’empresa en aquests moments. 

D’aquest fet també en té constància el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, qui declara haver rebut prop d’una desena de queixes de treballadors que, a títol personal, els han traslladat el seu malestar per estar «completament desinformats» davant la direcció dels tres representants sindicals. 

De fet, el passat 12 de desembre, un dia abans de la concentració que va agrupar moviments sindicals i feministes en plena campanya electoral, els tres representants sindicals del Punt de Trobada van mantenir «una reunió extensa» amb l’USdA i el seu gabinet d’advocats per analitzar la delicada situació laboral dels grans magatzems. En aquella reunió, entre d’altres coses, Ubach va aconsellar als membres del centre comercial la necessitat de dur a terme unes eleccions sindicals, quelcom que encara no s’ha dut a terme. 
Tot i no comptar amb més de 10 afiliats al Punt de Trobada, Ubach va declarar que «indiscutiblement estaríem interessats en defensar-los. El sindicat té la mà estesa, però si ells no donen el primer pas nosaltres no serem el Cid Campeador», va cloure. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT