PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS alerta que l’acord amb la UE inclourà una prestació d’atur

Salazar explica que els estats membre tenen una obligació amb els seus treballadors, nacionals i residents

Per Victoria Gómez Pérez

López i Salazar, ahir al matí.
López i Salazar, ahir al matí. | Maricel Blanch

El Partit Socialdemòcrata (PS) va preveure ahir que l’actual sistema de prestació per desocupació involuntària pot ser un dels temes més problemàtics a l’hora de negociar l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). La consellera Judith Salazar va explicar que l’organisme comunitari, malgrat no poder incidir-hi directament, sí que pot demanar a Andorra un nou model que tingui «reciprocitat» o una «exportabilitat» igual per a tots els seus ciutadans, ja que aquesta és una obligació que contrau cada país amb els seus treballadors, siguin nacionals o residents. És a dir, que si una persona de qualsevol estat membre viu i treballa al Principat i perd la feina, Andorra ha de «pagar la seva part del pastís» i fer-se càrrec del seu atur, com a mínim, el mateix temps que ha treballat en territori andorrà. Això, creuen els socialdemòcrates, podria provocar un problema de «control» davant el qual caldrà instaurar una prestació contributiva que no es carregui als pressupostos de l’Estat, a més d’ampliar el camp d’actuació a tot el territori de la Unió.

D’aquesta manera, Salazar va proposar «apostar per una prestació que es pagui com a altres branques de la seguretat social», ja que «la reciprocitat ens imposa una obligació que fins ara no hem tingut. La gent venia i quan marxava no tenia més transcendència». Així mateix, la consellera socialdemòcrata va creure que la cotització per jubilació s’ampliarà igualment, ja que actualment només té efectes a Espanya, França i Portugal. 

Per tot plegat, Salazar va recordar que «estem negociant un acord i hem de ser conscients que haurem d’estar disposats a fer concessions que ens han d’aportar contrapartides que ens faran més potents econòmicament». I va afegir: «Si algú va pensar que entrar al mercat únic seria a cost zero, va ser un error de concepte. No ha d’agafar a ningú per sorpresa».

 

Manca de transparència

D’altra banda, el president del grup parlamentari, Pere López, va aprofitar l’ocasió per valorar el document conjunt que van presentar la setmana passada la Cambra de Comerç, la CEA i l’EFA, en el qual demanaven al Govern uns «punts mínims» per exigir en l’acord. A parer de López, aquest text va néixer de la desinforació que té la patronal al respecte, tot acusant l’Executiu de manca de transparència. «Fins ara el Govern ha estat incapaç d’explicar què és i què suposa [l’acord d’associació] [...] És urgent que comenci a fer pedagogia», va instar López. 

En relació amb el desconeixement dels empresaris, Salazar va apuntar que no es poden excloure els drets socials, com van fer en el seu document, ja que aquests «pengen directament de la lliure circulació de persones». A més, va remarcar que la Unió demana que els drets socials s’acordin mitjançant el diàleg entre tres interlocutors vàlids com són «patronal, sindicats i Estat». En aquest sentit, des del PS es va avançar que caldrà reforçar el paper que actualment juguen els sindicats al país i el seu rol a l’hora de redactar noves polítiques a favor dels treballadors. 
Malgrat que el Govern de Xavier Espot ha instaurat la figura del secretari d’Estat d’Afers Europeus, capitanejada per Landry Riba, la tramitació d’informació encara no està arribant, «ni als polítics ni a la població», segons López. «Segurament si tothom disposés d’informació, alguns dels comentaris del document de la patronal en els termes que s’han formulat no tindrien massa lloc», va etzibar el president socialdemòcrata.

Finalment, des del PS van reconèixer que tant la creació del nou equip negociador sorgit de les últimes eleccions europees com el Brexit endarreriran el procés, com a mínim, un any més.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT