PUBLICITAT

Andorra la Vella

Gili afirma que ha reduït un 22% els sous per a càrrecs de confiança

Els cònsols escaldencs insten la resta de comuns a fer el mateix «exercici de transparència» i publicar els salaris

Per Victoria Gómez Pérez

La sessió del comú d’Escaldes-Engordany celebrada ahir.
La sessió del comú d’Escaldes-Engordany celebrada ahir. | ANA / M.F.

Els consellers de la minoria del Comú d’Escaldes-Engordany, els demòcrates + independents Miquel Aleix, Nuria Barquin i Jordi Vilanova, van demanar a la corporació que, «en un acte de transparència», detallés els sous dels seus càrrecs de relació especial. La cònsol major, Rosa Gili, va informar la posició i salari de tots els seus treballadors de confiança, que van dels 2.600 als 3.800 euros bruts mensuals i sumen un total de poc més de 267.000 anuals. Segons Gili, aquesta xifra representa un estalvi de massa salarial del 22% en relació amb el mandat anterior, liderat per la demòcrata Trini Marín. Per demostrar-ho, «i seguint amb aquest acte de transparència», la cònsol va recordar els sous dels antics treballadors de Marín, que van suposar gairebé 344.000 euros bruts cada any, és a dir, 77.000 euros més.

Aquests números, però, segons Aleix «no són reals», ja que el nombre de càrrecs no són els mateixos i «hi ha coses que no són comparables», com ara el sou del secretari actual, Cerni Escalé, que és de 3.800 euros, mentre que el de l’anterior, Àngel Grau, era de 5.525. Aquest diferencial es justifica, a parer de l’oposició, per l’antiguitat de Grau, qui «portava 43 anys a la casa». 

«Entenc que cadascú agafa les persones que considera necessàries per tirar endavant el seu projecte i nosaltres hem triat les que pensem que són adequades […] També entenem que aquests sous no tenen res d’extraordinari o desorbitat segons la qualificació i vàlua dels nostres treballadors», va sentenciar la cònsol, tot negant que «s’hagi anat a buscar expressament cap rebaixa» en comparació amb el govern anterior. El cònsol menor, Joaquim Dolsa, va apuntar que «no teníem cap intenció de publicar aquests sous perquè ens semblava irrellevant. El què passa és que dona la sensació que a nosaltres, que acabem d’arribar, se’ns està demanant el que no s’ha demanat a cap administració d’Andorra en els últims 100 anys».

En qualsevol cas, tant Gili com Dolsa van instar la resta de corporacions comunals a fer el mateix «exercici de transparència» i publicar els salaris dels seus càrrecs especials i de confiança.

 

Un crèdit per a factures pendents

Un altre punt polèmic de la sessió de comú celebrada ahir a la tarda va ser l’aprovació de l’avançament d’un crèdit de 61.000 euros per a pagar factures pendents i subvencions a entitats de la parròquia. Amb aquests diners també es pagarà la darrera reunió de cònsols que va organitzar DA: «Totes aquestes activitats ja hi eren abans que nosaltres i es fan per no entorpir el seu desenvolupament. Per això ens sorprèn que la minoria s’hagi abstingut a l’hora de votar», va observar Gili.

D’altra banda, el comú s’ha marcat un topall d’endeutament del 65%, al que Vilanova va criticar que podria suposar un augment del 53% respecte al del 2019. Dolsa li va respondre que el topall simplement és orientatiu i que quan toqui aprovar el nou pressupost «es farà un debat en profunditat». 

Tot plegat va arribar l’endemà que el Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) entrés una pregunta escrita al Consell General en què demanava conèixer els salaris dels ministres, secretaris d’Estat i càrrecs de relació especial i de confiança del Govern. «A l’inici de la legislatura vam dir que ens sobtava l’augment de càrrecs ministerials i secretaries d’Estat», va recordar la presidenta del partit, Susanna Vela. I va afegir: «Demanen que s’especifiqui el nom i cognom de la persona que està cobrant aquest salari i el càrrec que sustenta». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT