PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vives demana que Occident reconegui l’estat de Palestina

El copríncep denuncia «la complicitat» amb l’ocupació israeliana

Per El Periòdic

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. | Maricel Blanch

«És urgent que [Occident] insisteixi en l’aplicació del dret internacional; considerant el reconeixement de l’Estat de Palestina, com ha fet la Santa Seu», va instar ahir el copríncep episcopal Joan-Enric Vives en la seva carta dominical. Així mateix, va demanar atendre les preocupacions d’Israel «perquè tots visquin amb seguretat; rebutjant donar suport polític o econòmic als assentaments; i oposant-se decididament a qualsevol acte de violència o d’abús contra els drets humans». 

Aquestes declaracions es desprenen del viatge a Terra Santa que Vives va fer al mes de gener juntament  als  Bisbes que formen la Coordinadora de les Conferències Episcopals. Concretament, i tal com ell mateix va detallar, el Bisbe va visitar Gaza, Ramal·lah i Jerusalem, en representació del President de la Conferència Episcopal.
En la carta, el copríncep també va explicar que va ser un peregrinatge que els ha permès compartir experiències amb els cristians de la regió, a més «de comprendre i de fer conèixer les esperances i les angoixes dels nostres germans, que allí són una minoria enmig de les grans majories de jueus i de musulmans».

Vives va assegurar que ha pogut conèixer i escoltar la gent de «la Terra Santa, sempre resistents i amb fe perseverant enmig d’una situació que segueix empitjorant». Els Bisbes d’aquelles esglésies, va assegurar el copríncep, lamenten el fracàs de la comunitat internacional per ajudar a aconseguir la justícia i la pau «en el lloc del naixement de Crist». A parer seu, els governs occidentals han de fer més per tal de complir amb les seves responsabilitats de defensar el dret internacional i protegir la dignitat humana. «En alguns casos s’han convertit en còmplices actius dels mals del conflicte i de l’ocupació. I advertien que les persones s’enfronten a una major evaporació de l’esperança d’una solució duradora», va assenyalar Vives. Així mateix, va afirmar haver estat testimoni «de primera mà d’aquesta realitat, particularment de com la construcció d’assentaments que no cessa i el mur de separació estan destruint qualsevol possibilitat d’existència amb pau de dos Estats». 

Les condicions de vida esdevenen cada vegada més insuportables, va explicar Vives. «Això és dolorosament clar a Cisjordània, on veiem transgredits fins i tot els drets més bàsics, inclosa la llibertat de moviment. La visita a Gaza desanima. Allà les decisions polítiques de tots dos cantons han donat com a resultat la creació d’una presó a l’aire lliure, els abusos contra els drets humans i una profunda crisi humanitària».

El copríncep episcopal també va denunciar que tot està centrat en la supervivència diària i es redueixen les aspiracions al més essencial, com és l’electricitat i l’aigua potable. «Els cristians no podem ignorar el que passa, i hem de pregar i donar suport a aquesta missió. El creixement dels pelegrinatges a Terra Santa és encoratjador però convé que s’assegurin encontres amb les comunitats cristianes locals. Al mateix temps implorem els nostres governs que ajudin a construir una nova solució política, arrelada en la dignitat humana per a tots. Si bé això ha de ser determinat amb diàleg entre els pobles que viuen a la Terra Santa», va demanar Vives. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT