PUBLICITAT

La reforma del nou espai del Lycée costarà 800.000 euros

Ambdos ministeris han assegurat la gratuïtat del model francès

Per El Periòdic

| Maricel Blanch

Els nous espais del Lycée Comte de Foix, que se situaran a Ciutat de Valls, entraran en funcionament el mes de setembre del 2021 i acolliran els 400 alumnes que els tres cursos que corresponen al batxillerat. Les obres tindran un cost de 800.000 euros i seran finançades conjuntament pels ministeris d’educació andorrà i francès. Després d’haver fet uns primers informes tècnics, al llarg de l’any es reunirà una representació d’ambdós països a una comissió a Paris de manera periòdica per acabar de definir els detalls de l’obra. Aquest va ser un dels temes que es van tractar en la reunió bilateral al tomb de l’educació que es va dur a terme ahir. 
Les noves aules formen part de l’estratègia dels dos ministeris per fer més atractiu el model educatiu francès i que aquest continuï augmentant. En aquest sentit, els locals de Ciutat de Valls deixaran més espai al centre, permetent la reforma més pausada d’unes instal·lacions que ja tenen quaranta anys. L’objectiu és que els alumnes que inicien l’etapa educativa a les escoles de maternal es mantinguin en la mateixa estructura fins a arribar a l’edat d’entrar a la universitat o d’incorporar-se al mercat laboral.
GRATUÏTAT// L’agenda de les representacions dels ministeris d’educació andorrà i francès ha estat atapeïda de reunions i trobades. Amb tot, en cap d’elles s’ha posat en dubte el canvi de model del sistema educatiu francès per passar de la gratuïtat actual cap a un model de pagament, com sí que es fa a la resta de països. «No hi ha cap raó per a canviar-ho», va assegurar el ministre d’Educació francès, Jean-Michel Basquier, afegint que el pagament no ha estat mai sobre la taula i que el sistema educatiu francès «continuarà sent gratuït». En les mateixes línies va expressar-se la ministra d’Educació, Ester ViIlarrubla, definint-lo com «un pilar» dins l’ensenyament del Principat.
NOU BATXILLERAT// Amb la voluntat d’ampliar el ventall d’oferta educativa, el lycée oferirà la titulació de batxillerat professional digital i de ciències informàtiques. Per a Blanquer és un reforç per «preparar als alumnes, nens i nenes, cap a una carrera d’aquesta branca». Els estudis s’han aplicat per primera vegada a França durant aquest curs escolar i «han tingut molt interès».
Tanmateix, i per afavorir que els futurs universitaris del Principat vegin en el país veí una opció per continuar els estudis superiors, els ministeris volen donar més forma al centre d’orientació i informació, actualment situat a l’edifici del Lycée. Si ve encara no s’ha decidit si s’optarà per un canvi d’ubicació, el que si és segur és que s’augmentarà el personal. D’aquesta forma, també serà més atractiu per als mateixos centres francesos, que veuran l’oficina com una manera més de promocionar-se.
FORMACIÓ AL PROFESSORAT// Blanquer també ha aprofitat l’estada al Principat per visitar la Universitat d’Andorra, amb la que  volen engegar un projecte d’interanvi d’estudiants de magisteri. No només amb l’estat francès, sinò també amb aquells països que comparteixin la cultura francòfona.
A més, els dos ministeris treballaran per reforçar els lligams entre el personal docent dels tres sistemes educatius, ja sigui amb formacions o amb estades. En aquest sentit, Vilarrubla ha posat com exemple la jornada d’intercanvi de bones pràctiques envers l’assignatura de Història, lligada a la creació de l’Observatori de l’ensenyament de la Història. Tot i no tenir data establerta, aquesta se celebrarà abans que s’acabi el curs.
Els intercanvis entre els docents dels centres educatius andorrans buscaran «compartir ensenyaments i maneres de fer», va afirmar el ministre d’Educació francès. Així mateix, també es buscarà reforçar l’actual associació de professors de francès, que treballa per revifar les relacions entre els dos països a través de la cultura i de l’ensenyament. La iniciativa buscarà un nou enfoc de l’agrupació per afavorir els intercanvis entre professors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT