PUBLICITAT

La Comissió tancarà dimarts dues de les tres lleis d'imposició directa

  • Només restarà acabar de concretar l'articulat dels no residents i es podrà abordar l'IVA
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La comissió legislativa de Finances i Pressupost, presidida pel socialdemòcrata Jordi Font. Foto: TONY LARA

La Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, presidida pel socialdemòcrata Jordi Font, va reunir-se ahir a la tarda per continuar els treballs d'esmenat al paquet d'imposició directa que integra el projecte de llei de l'impost sobre societats, el projecte de llei de l'impost sobre la renda de les activitats econòmiques i el projecte de llei de l'impost sobre la renda dels no-residents fiscals. Segons va afirmar el mateix Font en finalitzar la sessió, amb tota probabilitat els dos primers textos seran aprovats per la comissió el pròxim dimarts, després que «només resti una última lectura» dels articulats i la conseqüent modificació de l'exposició de motius després d'haver arribat a un acord amb CR per tal de donar sortida als diferents aspectes que separaven uns i altres en punts com ara l'aplicació progressiva.

D'aquesta manera, l'entesa a què socialdemòcrates i reformistes volen arribar en matèria d'imposició directa és cada cop més a prop. Segons Font, el tercer dels articulats, el referent als impostos que gravaran els no residents fiscals, es troba en una fase molt avançada, De fet, tant el representant socialdemòcrata com el conseller reformista i portaveu del grup en matèria de Finances, Jaume Serra, havien afirmat fa unes setmanes que un cop la comissió enllestís les esmenes a la llei d'impost sobre les societats, els articulats que regulen la taxa sobre les activitats econòmiques i sobre la renda dels no residents avançarien a un ritme superior.

De la mateixa manera que succeirà amb els articulats de reforma en matèria sindical consensuats entre PS i ApC –que tot just han rebut el criteri favorable de Govern i que entraran de manera imminent a ser tractats en Comissió– en el cas del paquet de lleis d'imposició directa pactat entre PS i CR, aquests últims realitzaran reserves d'esmena per projectar així al sí del Consell General els diferents perfils. Tot i això, tant en un cas com en l'altre, l'acord és pràcticament irreversible.

Mentrestant, l'IVA no està tan clar / Paral·lelament a aquesta entesa en la tributació directa, pel que fa al projecte de llei que endreçarà els impostos de tipus indirecte, aquest no té una perspectiva favorable, després que CR ja afirmés públicament que no estan disposats a donar suport a un text tan important quan el Consell General està cada cop més a prop de la dissolució i la conseqüent convocatòria d'eleccions anticipades.

El grup parlamentari reformista ja va anunciar una cinquantena d'esmenes al Projecte de llei de l'impost sobre el valor afegit (IVA). Els canvis proposats per Serra es desglossen en quatre grans eixos: una «major simplificació en la redacció i l'aplicació de la norma», una «major coherència i sincronització respecte a les altres figures impositives» del sistema andorrà, una «millor eficiència en el comportament del nou tribut» i, finalment, esmenes encaminades a «introduir major seguretat jurídica» en l'aplicació del tribut.

Si, com és previsible, l'articulat de l'IVA no prospera en aquesta legislatura, CR podrà marcar el seu particular full de ruta per a la negociació per part d'un govern entrant en el cas que aquest no obtingués majoria parlamentària, reforma que podria tirar endavant fins i tot durant l'any vinent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT