PUBLICITAT

Andorra la Vella

Prohibida la venda de tabac i alcohol als turistes

El Comú d’Escaldes demana que s’aturi el sector de la construcció

Per Victoria Gómez Pérez

Venda de tabac en un establiment del país.
Venda de tabac en un establiment del país. | MARICEL BLANCH

El Govern va anunciar ahir un nou decret pel qual es prohibeix la venda d’alcohol i tabac als turistes mentre duri la crisi del coronavirus amb la voluntat d’evitar així l’arribada al país d’estrangers que venen exclusivament a comprar aquest tipus de mercaderia. La restricció també s’aplica a nacionals i residents que, a partir d’avui i sempre presentant el passaport o l’autorització d’Immigració, només podran comprar un cartró de tabac o una ampolla de litre de més i de menys de 22 graus o dues ampolles de vi o espumós per persona i dia. 

La mesura es va prendre el mateix dia en què una gran afluència de cotxes francesos va creuar la frontera del Pas de la Casa per fer les seves compres habituals. L’arribada d’aquests vehicles va ser gravada per treballadors de la frontera que asseguraven que «pujava més gent que ahir [dissabte]» i que, amb certa ironia, esperaven que tinguessin «una mica de consciència», en referència evident a la facilitat amb què es propaga el Covid-19. «Crec que el nou decret limitarà moltíssim l’accés dels turistes i, per tant, s’eliminarà el problema. Si veiem que això no passa, continuarem adoptant altres mesures», va avançar el ministre Portaveu, Eric Jover.

Durant la jornada d’ahir també es van imposar més mesures restrictives, com ara la limitació per accedir a espais públics atesa la forta afluència de visitants, com ara el Parc Central i el Camí Ral, a la Massana. El Comú d’Escaldes-Engordany, a més, va instar el Govern a  través de les xarxes socials a paralitzar la construcció per evitar nous contagis, ja que considera que no és una àrea «de primera necessitat». La corporació de Rosa Gili va mostrar-se «confosa» i «sorpresa» davant del nou decret del Govern.

 

Baixa laboral i teletreball

Amb referència a la llei òmnibus de la CASS, Jover va avançar que el Govern ja s’ha reunit amb diferents lletrats per «posar fil a l’agulla» al text i intentar donar les respostes econòmiques necessàries a les empreses, així com acompanyament als treballadors. En aquest sentit, va reiterar que les persones confinades, siguin asimptomàtiques o no, rebran una baixa com si es tractés d’un accident laboral. Cal destacar que els professionals de la Salut, han engegat una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org per demanar el cobrament del 100% de la baixa laboral per a tots els metges i infermers que hagin de romandre aïllats. Jover va assegurar que aquesta possibilitat s’està estudiant com a reconeixement als sanitaris «perquè són ells els que estan a primera línia de la pandèmia, intentant evitar la seva propagació».

D’altra banda, aquest cap de setmana Andorra Telecom va reforçar la xarxa d’internet fins a 70 GB, les connexions internacionals amb 30 GB a Espanya i França i la telefonia mòbil per tal de garantir l’increment de trànsit per l’ús del teletreball i del consum domèstic intensiu derivats de l’aplicació de les mesures de contenció del virus. La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, també preveu elaborar amb els tres sistemes educatius una guia amb elements conjunts perquè alumnes, pares i mares i mestres segueixin durant l’aturada educativa.

 

Modificació d’horaris

Així mateix, seguint les recomanacions dels Ministeris de Salut i de Presidència, Economia i Empresa, les entitats bancàries van modificar l’horari d’atenció al públic que des d’avui serà de 09.00 a 14.00 hores fins a nou avís. Des d’Andorran Banking es va demanar als clients no desplaçar-se a les oficines i fer ús de la banca en línia.

DirectBus també va emetre un comunicat per anunciar la reducció dels horaris a les 06.15 i 15.15 hores de les sortides des d’Andorra la Vella i a les 11.00 i 20.00 hores des de la Terminal 1 de l’Aeroport del Prat. La ruta es manté igual amb aturades a l’Estació de Sants de Barcelona i a la Terminal 2 en ambdues direccions. Tanmateix, i tal com estipula la normativa del Govern d’Espanya, la capacitat dels busos es limita al 30%, els bitllets comprats es podran modificar de dia i hora o es tornarà el 100% de l’import i s’incrementarà la neteja i desinfecció de tots els vehicles.

 

Front comú

En un altre ordre de coses, els set comuns van fer ahir una petició conjunta a la ciutadania per tal que evitin deixar objectes de gran volum a la via pública mentre estiguin en vigència les mesures de contingència per la transmissió del Covid-19. D’aquesta manera, les corporacions donen resposta a la demanda del Ministeri de Medi Ambient de no portar aquests objectes al Centre de Tractament de Residus (CTRASA) i, per tant, tots els voluminosos que es trobin dipositats a les deixalleries comunals, hauran de ser estocats fins que es restableixi la normalitat del servei. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT