PUBLICITAT

PS i ApC pacten una llei d'horaris que permetrà l'obertura 24 hores

  • Aquest pas es podrà donar «sempre i quan hi hagi un conveni col·lectiu» per part del sector afectat
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de la comissió, Eusebi Nomen Foto: ONA MORANTE

Andorra podrà ser en un futur un centre comercial obert les 24 hores si els sectors implicats així ho decideixen. Aquest va ser l'acord materialitzat ahir en el si de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, segons va afirmar a aquest rotatiu el president de la mateixa, al temps que líder d'ApC, Eusebi Nomen. Aquesta és, segons va comentar, l'evolució positiva de la proposició de llei d'horaris comercials que «amb les esmenes del grup parlamentari socialdemòcrata s'ha vist millorada» fins el punt d'assolir el consens suficient per passar el tràmit del Consell General.

«Qualsevol comerç podrà estar obert les 24 hores del dia sempre i quan hi hagi un conveni col·lectiu» que compti amb el vist-i-plau del sector, va afirmar Nomen. En aquest sentit, cal recordar que la recent presentació conjunta d'una nova Llei sindical i una modificació del Codi de relacions laborals, també per part de PS i ApC, ja va contemplar les eines suficients per a la negociació col·lectiva, amb la possibilitat d'escollir delegats de personal i millorant els canals per a la sindicació.

El president de la comissió legislativa d'Economia va qualificar com a «un gran èxit» el fet que es legisli sobre «una matèria que no es podia regular per decret» i va manifestar que l'entesa amb els representants del grup socialdemòcrata ha estat positiva per «donar estabilitat i acabar amb la inseguretat» que s'havia produït en aquest àmbit.

Els principals canvis / La regla habitual serà tancar a les 20.00 hores tots els dies, així com a les 21.00 hores els dissabtes i a les 19.00 hores els diumenges; a més de tancar els ponts a les 21.00 hores i, l'últim dia dels mateixos, a les 19.00 hores. Fins aquí tot com fins ara. Però els canvis vindran derivats per la possibilitat de tancar 109 dies a l'any a les 21.00 hores, gràcies al fet que s'hagin incorporat «57 dies addicionals als que hi havia actualment la possibilitat de tancar a aquesta hora».

D'altra banda, els petits comerços de barri amb menys de 150 metres quadrats i dos treballadors, així com les benzineres, estaran autoritzades per a tancar una hora més tard i, si volen, podran obrir les 24 hores pagant 20 euros per metre quadrat i any.

Finalment, s'hauran d'atorgar un mínim de deu diumenges de descans als treballadors excepte en treballs de temporada o de caps de setmana, «tot i que si hi ha un conveni col·lectiu d'empresa o de sector» es poden acordar unes altres condicions. I l'últim dels temes que més polèmica havia vingut creant fins el moment, el de l'1 de maig, se saldarà finalment amb la obligació de tancar durant aquella jornada, segons va acordar la comissió.

CR diu ‘no' perquè no vol «nyaps» / El conseller reformista Joan Torres va afirmar que CR va dir no a l'articulat «perquè això s'ha de regular en una llei de Comerç i no amb nyaps que donen cobertura legal als nyaps que el Govern ja venia realitzant». Torres va ser crític amb «la improvisació» de l'Executiu i va afirmar que, apostant per «una llei tancada», en un futur «serà molt més difícil fer canvis per ajustar-se a les noves realitats».

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT