PUBLICITAT

Les mesures de promoció econòmica arribaran sense consens al debat del Consell

  • Les pevisions de tots tres grups és que l'articulat no prosperi
  • CR va presentar més de 40 esemenes al text
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


14062010-perelopez
El ministre d'Economia i Financese, Pere López. Foto: TONY LARA
El projecte de llei de mesures de promoció de l'activitat econòmica i social i de racionalització i optimització dels recursos de l'Administració es voldria tancar a la comissió d'economia el proper dimarts per poder-lo votar al Consell General del 16 de desembre. Segons el conseller socialdemòcrata Jordi Cadena, però, això s'haurà de fer sense haver arribat al consens en la majoria de punts. Les previsions tant del socialdemòcrata com del president de la comissió d'economia, el conseller d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, i del conseller reformista Joan Torres són que el projecte de llei no prosperi, i és per aquest motiu que els reformistes demanaran que es voti l'articulat punt per punt per poder facilitar que s'aprovin les mesures on s'ha pogut arribar a l'acord.
Els consellers del grup reformista van presentar més de quaranta esmenes al projecte de llei de reactivació de l'economia, però sembla ser que durant les reunions a la comissió d'economia no s'ha aconseguit resoldre els punts conflictius del redactat. Algunes de les qüestions que defensaven els reformistes són no contractar més personal a l'Administració, aturar la despesa intentant rebaixar-la i reduir el temps que té el Govern per pagar les seves factures. En aquest sentit, Cadena assegura que això pot suposar un problema perquè no és el mateix pagar en 65 dies que en 50, sinó que s'ha de disposar abans dels diners i això requereix una pòlissa més gran.

D'altra banda, un dels punts que volen els reformistes i que els socialdemòcrates no estan disposats a acceptar és la modificació del nombre d'hores extres que poden fer els treballadors, que a més d'augmentar-se fins a 63 per setmana es pagarien a un preu inferior, segons ha explicat el vicepresident de la comissió i conseller socialdemòcrata, Jordi Cadena.

Un altre punt que havia estat conflictiu és el que fa referència a les excedències amb reserva de plaça que poden demanar els funcionaris per ocupar càrrecs polítics. Fins ara, i tal com es va establir amb l'anterior llei de mesures de reactivació econòmica, el temps permès per a les excedències era de màxim un mandat, però el partit socialdemòcrata voldria abolir aquesta llei per permetre allargar la reserva de plaça. Tot i que la seva postura és aquesta, Cadena ha argumentat que aquest només és un punt més, i que si fos l'únic que porta el desacord a la llei podrien sacrificar-lo per aprovar-la, però que les discrepàncies afecten a molts altres articles del projecte de llei. Tot i això, el conseller reformista, Jordi Torres, ha informat que creuen que ApC també votarà que es deixi en un mandat el temps d'excedència, i per tant els socialdemòcrates no podran abolir aquesta mesura.

Des dels tres grups parlamentaris s'ha coincidit en opinar que s'intentarà tancar el projecte de llei per tractar-lo a la sessió del 16 de desembre, ja que només queden un parell de punts per tractar, i segons el reformista Joan Torres s'està treballant a fons. El text arribarà al debat del Consell General, però, sense arribar a un consens. El conseller del grup reformista ha informat que es demanarà que es tracti el text per articulat per facilitar que els punts on s'ha arribat a un acord puguin prosperar, ja que segons ha opinat hi ha mesures urgents que s'han d'aplicar mentre que al mateix projecte de llei n'hi ha d'altres que no tenen res a veure.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT