PUBLICITAT

El Govern pagarà el salari als pares que no poden treballar perquè han de cuidar els fills

L'aplicació de la mesura començarà amb l'inici de l'emergència sanitària

Per El Periòdic

Roda de premsa d'actualització de dades sobre la Covid-19
Roda de premsa d'actualització de dades sobre la Covid-19 | SFGA/JAViladot

El Govern aprova el reglament regulador del permís retribuït extraordinari per tenir cura dels fills a càrrec durant el període d'emergència de la Covid-19. En aquest sentit, tots aquells professionals que havíen de treballar durant aquest temps perquè la seva activitat laboral estava definida com a essencial -professionals sanitàris, de farmàcies o de centres comercials- però no ho han pogut fer perquè tenen una persona menor de 14 anys o una persona amb alguna discapacitat a càrrec i ningú de la seva família -exceptuant els avis i les àvies- se'n pot fer càrrec, podran optar al reglament que serà de caràcter retroactiu, és a dir, que la seva aplicació comença des de l'inici de l'emergència sanitària, i del qual es farà càrrec el Govern.

Així ho ha explicat el ministre Portaveu, Eric Jover, en roda de premsa. Ha considerat que «durant aquesta crisi hem hagut de tancar moltes activitats econòmiques però també elements vitals per a les famílies com els centres escolars, les llars d'infants, les activitats extraescolars, etc.» i que aquest fet ha deixat desemprades a persones amb fills a càrrec que han hagut de seguir treballant.

En aquest sentit, el ministre ha anunciat que el reglament relacionat sortirà publicat demà i especificarà com s'ha de fer la sol·licitud i les condicions exactes amb les que es desenvoluparà el permís. Tot i així, ha avançat que per tramitar-lo farà falta un certificat de l'empresa sobre la condició salarial de la persona i una declaració autoresponsable explicant per què sol·licita la mesura i per què el cercle familiar no pot tenir cura dels menors. Per altra banda, ha avançat que en el context de reducció de la mobilitat per evitar l'expansió de la pandèmia, les sol·licituds es trobaran a la pàgina web de tràmits i la sol·licitud emplenada es podrà presentar, també, de manera telemàtica a través d'una vídeotrucada o bé de manera presencial. Per entregar-la, s'usi el mètode que s'usi, s'haurà de demanar cita prèvia per telèfon o per la pàgina web.

Cada vegada menys sol·licituds de crèdits tous

Per altra banda, el ministre Portaveu ha reiterat que cada vegada reben menys sol·licituds de crèdits tous. A dia d'avui, en total s'han fet 1.376 sol·licituds, l'import de les quals és de 79 milions d'euros. Del nombre total de sol·licituds ja se n'han resolt 466. D'aquestes, 407 han estat estimades de manera total o parcial i 59 han estat denegades. Els imports sol·licitats han estat de 81,3 milions d'euros per despeses de funcionament, dels quals s'han concedit 39,7 milions, i de 15 milions d'euros per la part de refinançament, dels quals s'ha concedit 1 milió.

Reforç de la presència policial

Segons les dades actualitzades, la mobilitat ha disminuït en un 81% pel que fa al moviment dins del Principat, en un 93% a la frontera amb Espanya i en un 99% a la frontera amb França. Per altra banda, Jover ha volgut remarcar que durant els dies festius de Setmana Santa s'ha reforçat la presència policial a carrers i carreteres. També ha recordat que la Policia patrulla per la muntanya i que si cal, fan ús de tecnologies com drons per detectar grups de persones que podrien estar desobeïnt l'ordre de confinament. En aquest sentit, ha informat que ahir es va desmantellar un aparcament de caravanes de parròquies altes.

Despeses associades al personal sanitari cubà

Finalment, el ministre ha informat que una família ha contactat amb Govern recentment per informar que farà la donació corresponent a les despeses associades al personal cubà que actualment ajuda als professionals sanitaris del país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT