PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut preveu deixar sortir els ciutadans una hora al dia

Es podrà anar pel carrer per estirar les cames però encara estarà prohibit fer esports de risc

Per El Periòdic

Un home practica running
Un home practica running | TONY LARA

El Govern ha fet arribar als comuns un esborrany amb la proposta que regula les sortides a l’exterior per a passejar i realitzar activitat física. La proposta ja havia estat anunciada pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, les darreres jornades, si bé no havia volgut donar detalls del mateix perquè es tractava d’un projecte «en fase d’anàlisi». No obstant això, el ministre va anunciar que aquest permís arrencarà previsiblament aquesta mateixa setmana perquè «les dades epidemiològiques indiquen que això és possible». 

La principal motivació d’aquesta proposta és, en qualsevol cas, evitar les aglomeracions a la via pública. Per aquest motiu, s’establiran uns horaris detallats que reparteixi entre col·lectius i edats, els permisos per sortir al carrer, segons va avançar ahir el Diari d’Andorra. A més, aquestes també es veuran afectades pel número de la residència de la persona, fent que els que visquin en un habitatge situat en un nombre parell puguin sortir els dies parells, i viceversa per les persones que viuen en nombres senars. Per tant, aquesta sortida d’una hora no serà diària, sinó cada dos dies. Són propostes fetes pel Govern, però que encara no són definitives, segons fonts consultades pel PERIÒDIC.

La primera franja horària es correspon de les sis del matí a les onze, i estarà reservada per a les persones majors de 40 anys sense nens menors a 16 anys a càrrec. De les onze fins a les dues del migdia, podran sortir les persones majors de 70 anys i vulnerables, que podran anar acompanyades de familiars o cuidadors si és necessari. Seguidament, de les dues i fins a les sis de la tarda, podran fer activitat exterior les famílies amb nens menors de 16 anys. I finalment, a partir de les sis de la tarda i fins a les nou del vespre, estarà reservada per la població d’entre 16 i 40 anys que no tinguin fills a càrrec.

Limitacions en les activitats

Aquestes primeres sortides que s’han anunciat queden estrictament excloses per a les persones que estan diagnosticades per la Covid-19 i els seus contactes, així com per les persones que presentin simptomatologia compatible amb la malaltia. 
El text, afegeix alguns detalls sobre el desenvolupament d’aquests permisos d’una hora a l’aire lliure. En primer lloc, es en relleu la prohibició de dur a terme qualsevol activitat esportiva de risc que pugui comportar accidentalitat, en les que s’hi inclouen activitats com el ciclisme. De fet, al document es detalla que la localització d’aquesta activitat no podrà superar el quilòmetre de distància respecte del domicili. Per aquest motiu, a més, s’incorpora la prohibició d’agafar qualsevol vehicle per desplaçar-se.

Sobre les àrees d’esbarjo infantils, molt demandades per part de les famílies, s’ha detallat que s’hi hauran de deixar escrites unes normes d’ús clares que seran d’obligatori compliment. Aquestes inclouen el distanciament social i les mesures higièniques tant abans com després de la pràctica. A més, de cara a les primeres jornades, es recomana establir vigilància per evitar aglomeracions, que estaran limitades a no més de cinc persones a la vegada. Posteriorment, es desinfectaran aquestes àrees. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT