PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cap a un atur de rècord

Més de 1.000 persones s’inscriuen al Servei d’Ocupació, la tercera xifra més alta de la història

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre Gallardo, ahir.
El ministre Gallardo, ahir. | SFGA/JAViladot
Per demanar la prestació caldrà acreditar 18 mesos cotitzats, en lloc de 36 com fins ara

El Servei d’Ocupació va registrar el passat mes d’abril un total de 1.251 persones, 800 més que el mateix període de l’any passat. Malgrat que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va assegurar que es tracta d’una dada «històrica», segons dades públiques del Departament d’Estadística, l’octubre del 2012 es van assolir els 1.333 demandants de feina i l’abril del 2013 els 1.385. Ara bé, Gallardo va reconèixer que la xifra pot anar a l’alça els pròxims mesos, tot matisant que les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) no permeten els acomiadaments. Així mateix, es va escudar en què aquesta no és una casuística única d’Andorra, sinó que el país es troba dins la «conjuntura internacional» derivada de la crisi provocada per la Covid-19.

De les 1.251 persones inscrites al Servei d’Ocupació, 444 tenien un contracte de durada determinada (89 de les quals eren temporers); 305 van ser acomiadades; 19 van patir el cessament de l’activitat de la seva empresa i 45 van abandonar el seu lloc de feina voluntàriament. 

 

Objectiu: salvar els contractes

El ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, per la seva banda, va recordar que el Govern destinarà «quasi 350 milions d’euros» –el que suposa «el 75% del pressupost anual»– amb l’únic objectiu que les empreses puguin mantenir els contractes dels seus treballadors. «Fa anys, vam constatar que teníem una crisi estructural de país. Ara la crisi és puntual i treballem perquè duri el mínim possible», va assenyalar Jover amb relació a l’alt nombre de persones actualment en situació d’atur. 

Tant Jover com Gallardo van admetre que l’increment de sol·licituds de la prestació per desocupació involuntària va començar al mes de març quan s’hi van inscriure 644 persones, mentre que el mateix mes del 2019 n’hi havia 437. En aquest sentit, el ministre d’Economia va assegurar que l’augment és més notable que en anys anteriors perquè «tradicionalment les persones que treballen durant la temporada d’hivern, quan aquesta acaba se’n van un temps de vacances i després tenen força facilitat per reincorporar-se al mercat laboral». Segons l’Executiu, el fet que enguany els contractes temporals hagin expirat abans d’hora i que la mobilitat a l’exterior s’hagi reduït hauria provocat un increment del nombre de treballadors inscrits al Servei d’Ocupació.

 

Facilitar els ajuts

Sigui com sigui, des del Govern s’ha volgut flexibilitzar la sol·licitud i rebuda d’ajuts i per aquest motiu el primer que es va crear va ser un formulari electrònic de registre, al qual des de l’inici de la pandèmia s’hi han acollit 928 persones. A més, s’han flexibilitzat els requisits, de manera que a partir d’ara no caldran 45 dies de registre per accedir a l’ajut i els majors de 26 anys només hauran d’acreditar 18 mesos cotitzats (en lloc de 36) i els menors de 26 anys, 9 mesos cotitzats (en lloc de 18). També s’ampliaran els programes formatius per facilitar l’accés a llocs de treball de diferent categoria; des del Departament de Treball es contactarà amb «totes i cadascuna de les persones afectades» per tal de conèixer les condicions dels seus acomiadaments o pèrdues del lloc de feina i en les quotes d’Immigració de cara a la pròxima temporada d’hivern es prioritzaran les persones inscrites al Servei d’Ocupació. 

Amb tot, Gallardo va assegurar que el millor «pla de reinserció laboral» és acabar de reobrir tots els sectors econòmics, una fita prevista per a finals del mes que ve. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT