PUBLICITAT

L'Executiu no crearà nous impostos ni apujarà els actuals

Detectats 52 acomiadaments improcedents entre els inscrits a Ocupació

Per Julià Rodríguez

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. / CONSELL GENERAL-E.C.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. / CONSELL GENERAL-E.C.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va manifestar ahir que el Govern no preveu, a hores d’ara, la creació de cap nova figura fiscal ni tampoc augmentar el tipus de gravamen de les existents per obtenir més ingressos amb els quals fer front a la crisi sanitària i econòmica pel coronavirus. Així ho va indicar ahir Gallardo durant la seva compareixença davant de la comissió legislativa d’Economia, on tot i reconèixer que aquesta és una de les “palanques” de què disposen els Estats per obtenir més recursos financers de moment “no hi ha cap treball ni cap anàlisi feta” en relació a aquesta qüestió. En aquest sentit, va ressaltar la importància de no incrementar la pressió fiscal per mantenir la competitivitat dels sectors econòmics importants per al país com, per exemple, el turisme.

Gallardo es va referir també durant la seva exposició a l’important increment que ha experimentat l’atur, que s’ha situat en 1.251 persones inscrites al Servei d’Ocupació a l’abril. Segons va assenyalar, entre els 305 acomiadaments que s’han comptabilitzat hi ha 52 que serien improcedents, una xifra que preocupa a l’executiu, tot i que també hi pot haver “errors”. Per reduir el nombre d’aturats el Govern preveu que les quotes d’immigració que es fixin per a l’estiu i l’hivern siguin el més reduïdes possibles i també ha demanat als empresaris que contractin persones sense feina que estiguin al país.

El titular d’Economia va aprofitar la compareixença per donar compte del programa de crèdits tous. Finalment, se n’han concedit per un valor total de 125 milions d’euros, mentre que s’havien demanat per 371. La majoria de les sol·licituds, 1.480 (527 de persones físiques i 983 de jurídiques, ja han estat resoltes, però encara hi ha 22 pendents de resolució, i tenen una afectació sobre gairebé 15.000 assalariats. A més, Gallardo va anunciar un segon paquet de crèdits tous per valor de 100 milions d’euros, que tindran com a finalitat contribuir a facilitar el subministrament i el pagament als proveïdors, finançar les suspensions temporals d’activitat (STCT) i, com a novetat, es vol també afavorir les millores contra el coronavirus als centres de treball.

Pel que fa a les STCT i reduccions de jornada de treball (RJL), se n’han comptabilitzat 1.220 sol·licituds que afecten a 9.544 assalariats (7.447 amb STCT i 2.097 amb RJL). Per al 25,5% d’aquests treballadors, la mesura tindrà una durada fins a finals del mes de juny, mentre que per al 39,7% s’estendrà fins al final del desembre. El sector econòmic que més ha fet servir aquestes dues figures laborals és el del comerç, amb el 39,3% del total, seguit de l’hostaleria (29,1%) i altres (25,5%). En relació a la reducció del 20% en el lloguer de l’habitatge de la qual es poden beneficiar els treballadors afectats per una STCT o una RJL, des de l’1 de maig, Gallardo va explicar que ja s’han enviat 120 certificats a les empreses perquè els distribueixin entre els empleats i hi ha altres 493 firmats a punt.

Confirmat que el comerç obrirà portes l’1 de juny

Gallardo va confirmar ahir que el comerç retornarà a l’activitat a partir de l’1 de juny, en cas que les dades sanitàries evolucionin positivament com ho estan fent ara, mentre que la restauració i l’hoteleria encara hauran d’esperar algun temps més. El retorn d’hotels, bars i restaurants a l’activitat està en ‘stand by’, a l’espera que decideixen els països veïns, Espanya i França, obrir les fronteres i s’acabin d’enllestir els protocols que s’estan elaborant amb entre Turisme i Salut. I és que, segons va dir Gallardo, no tindria sentit que pugin obrir de nou les portes els hotels mentre no es donin les condicions perquè vinguin turistes. D’altra banda, el ministre d’Economia va indicar que el Govern no és partidari de fer una excepció amb el Pas de la Casa pel que fa a l’arribada de turistes, com demanen els comerciants de la vila encampadana, sinó que l’obertura es farà “a tot el país” de manera conjunta. “El criteri que ha de prevaldre és el sanitari i que quan hi hagi una oberta es faci amb la màxima seguretat”, va recordar el ministre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT