PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern es planteja reobrir les escoles a partir del 2 de juny

Salut ultima el protocol per retornar a les aules, una decisió que es preveu que sigui optativa

Per Lídia López

Un passadís de l’Escola Francesa d’Andorra la Vella.
Un passadís de l’Escola Francesa d’Andorra la Vella. | Maricel Blanch

El Govern «està preparat» per obrir les escoles el 2 de juny. Així ho va confirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir. D’aquesta manera, es manté el calendari que va compartir setmanes enrere l’Executiu i que confirma la línia cap a l’obertura gradual de tots els sectors econòmics i socials, a mesura que la pressió pel virus desapareix.

El ministre de Salut, va confirmar que un equip interministerial està treballant en els protocols corresponents per la tornada a les aules. Segons Benazet, la primera versió d’aquest document, que podrà ser traslladat als centres i docents per tal que facin les aportacions pertinents, podria estar enllestit en les pròximes hores. Sense entrar en detall en el contingut del text, el ministre va avançar que una de les mesures que inclourà serà el d’un aforament determinat a cada aula. I és que, el distanciament social s’ha demostrat com una de les eines més efectives per frenar la transmissió del virus. De fet, Benazet va recordar que,  la lluita «no s’ha acabat» i que el desconeixement que encara envolta el coronavirus fa necessari mantenir controlades les cadenes de contagis per tal que les persones es contagiïn, com més tard millor.

Per Benazet, el pas d’obrir els centres educatius dependrà, com en totes les decisions al voltant d’una excepció, d’una banda, de l’estat de la corba epidemiològica, i de l’altra, de la pressió sobre el sistema sanitari del país. Per tant, el Govern es reserva la possibilitat de tirar enrere aquesta decisió si en darrera instància es comprova que no és viable ni segur. En aquest sentit, va recordar que aleshores ja es disposarà de les dades absolutes del doble cribratge, que ajudaran a tenir una millor lectura sobre l’estat epidemiològic del país i poder acabar de prendre mesures respecte a una «nova normalitat».

En qualsevol cas, tal com va confirmar fa uns dies la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, aquesta obertura serà optativa, i seran les direccions de cada centre les que decidiran si s’acullen a la reobertura o no. 

Dilluns, primera reobertura 

De moment, l’Executiu permetrà mitjançant un decret que aquest dilluns, 18 de maig, els centres educatius puguin obrir parcialment els edificis al personal educatiu perquè puguin anar a recollir material o concertar entrevistes amb alumnes o pares. El Govern ha considerat al respecte, que els mesos de maig i juny són els que habitualment serveixen per a definir l’avaluació de l’alumnat i que, en el context actual, és vital que els docents puguin accedir a tot el material educatiu necessari, o fins i tot, realitzar alguna prova escrita, per tal d’emetre un judici correcte. També s’espera que hi puguin accedir per tal de preparar la tornada al curs lectiu de la manera més eficaç. En qualsevol cas, s’ha limitat a cinc persones les reunions i s’ha determinat que el personal que vulgui entrar al centre, s’ha de coordinar prèviament amb la direcció per acordar un horari.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT