PUBLICITAT

Andorra la Vella

Davallada d’ingressos però sense pèrdues

Andorra Telecom deixarà d’obtenir 1,5 milions d’euros degut als ajuts per als negocis

Per Tatiana Navarro

La seu comercial d'Andorra Telecom en una imatge d'arxiu
La seu comercial d'Andorra Telecom en una imatge d'arxiu | MARICEL BLANCH

La parapública Andorra Telecom calcula que els beneficis del 2020 no seran de 20 milions d’euros, com s’havia previst abans de l’inici de la crisi sanitària, sinó que «tindrem una davallada molt important», va admetre el director general de la companyia, Jordi Nadal.  Pèrdues que tampoc es traduiran en tensions de tresoreria, donat que «continuem comptat amb 180 milions d’euros de liquiditat».

Amb la venda d’Avatel al desembre de l’any passat, l’empresa va tancar l’exercici econòmic amb 33 milions d’euros de beneficis. Enguany, Andorra Telecom ja ha xifrat el cost definitiu dels descomptes aplicats a empreses i autònoms en 1,5 milions, que significa el 10% de la facturació total del mercat nacional. Dels 6.500 negocis que tenen contractat el servei de fibra òptica, 5.500 han pogut beneficiar-se dels descomptes. A més, 186 van demanar un ajornament en el pagament de factures. «Si el descompte és baix, perd importància el fet d’aplaçar-los», va reconèixer Nadal, donant una explicació a les dades.

Cal tenir també en compte quela disminució del 95% del l’ús del roaming en comparació al mateix període de l’any passat ha posat en suspens els contractes vigents amb els operadors estrangers, que habitualment paguen un cop a l’any per a la prestació del servei. «L’impacte econòmic hi serà», va preveure Nadal, «però és un acord que tots estem disposats a fer de bona fe». Les reunions s’estendran durant els mesos d’estiu, ja que els contractes tenen vigència fins a final d’any.

 

Consum

L’aïllament dins dels domicilis ha provocat que el consum de dades amb el telèfon mòbil disminuís un 40% durant l’abril, tenint en compte que en els darrers anys el creixement s’havia situat entre un 20% i un 30% anual. La situació ha fet que molts clients hagin optat per canviar la tarifa, prescindint de les dades o del roaming.Les possibles afectacions econòmiques perjudicaran, segons les previsions de la companyia, també a altres serveis, com per exemple el de televisió de pagament. No obstant, «s’ha demostrat que les comunicacions són necessàries», i per això des d’Andorra Telecom no espera una davalla important del nombre de clients.

L’empresa de telecomunicacions va veure el primer dia de confinament el consum d’internet a les llars es disparava, passant dels 5GB habituals als 10GB. En algunes parròquies, la xarxa operava al 90%, el que va obligar a fer ajustaments a Andorra la Vella i la Massana. També van augmentar les trucades un 40%, tant des del telèfon fix com des del mòbil, en un moment en què l’ús de la telefonia fixa anava disminuint a un ritme del 10% anual.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT