PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més de 3.000 assalariats es reincorporen al seu lloc de feina

Les escoles treballen en un protocol sanitari i de seguretat per quan els alumnes tornin a les aules

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre Portaveu, Eric Jover.
El ministre Portaveu, Eric Jover. | SFGA / C. Esteve

Amb l’inici de la primera subfase de la tercera etapa de represa de l’activitat econòmica ahir van tornar al seu lloc de feina 3.306 assalariats, que es van afegir als 26.706 que ja es van incorporar durant la fase 2. «Cada vegada som més a prop de la normalitat econòmica. Ja s’han incorporat 30.000 treballadors i només en queden 13.000 pendents», va assenyalar el ministre Portaveu, Eric Jover. Així, totes les professions sanitàries, les consultes veterinàries, les perruqueries, barberies i centres d’estètica, les activitats industrials restants, les activitats d’edició i gràfiques i les agències de publicitat i d’intermediació personals tornen a estar actius després de més de dos mesos d’aturada obligatòria. 

També van reobrir les seves portes dues llars d’infants –una privada i una comunal– i avui es preveu que ho facin dues més. El protocol per aquests centres determina que només poden haver quatre alumnes per aula (tots ells majors d’un any), de manera que hi ha guarderies que encara romanen tancades, ja que no «és obligatori». En aquest sentit, la setmana passada, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va informar que només les llars d’infants que «estiguin en disposició de reobrir les portes i oferir el millor servei amb les màximes garanties, ho podran fer», mentre que aquelles que «necessitin una mica més temps, poden agafar-se els dies que calguin». 

 

Protocol escolar

Així mateix, Jover va comunicar que les escoles de primària i secundària treballen en dos protocols per quan es reprenguin les classes. D’una banda, s’està elaborant un document d’informació pedagògica que determinarà que un «grup classe sigui una unitat» i, per tant, no es pugui barrejar, i de l’altra, cada centre haurà de desenvolupar un pla de centre validat pel director del sistema corresponent i pel Ministeri d’Educació.
Pel que fa a la mobilitat interna, segons les dades del Govern, ahir es va incrementar 10 punts en comparació amb un dia de la setmana passada, però es va reduir un 27% en comparació amb un dia similar de l’any passat. A la frontera hispanoandorrana es va registrar una activitat inferior del 74% i a la francoandorrana, del 94%. 

 

Reducció dels sous

En un altre ordre de coses, el cap de Govern, Xavier Espot, va mantenir una trobada amb els cònsols majors de les diferents parròquies per traslladar-los el contingut dels esborranys dels projectes de llei relacionats amb la reducció salarials del càrrecs electes i també en matèria processal. Els dos projectes, que està treballant l’Executiu, tenen com a prioritat pal·liar la situació generada per la Covid-19, segons es va informar en un comunicat. Durant els pròxims dies, des dels diferents consistoris, es podran fer les aportacions que es considerin oportunes. Més concretament, i seguint el compromís contret pel cap de Govern en sessió parlamentària, els set cònsols majors van ser informats del contingut del projecte de llei de mesures de racionalització econòmica i de recursos humans del sector públic i de reducció salarial dels càrrecs electius i de lliure designació de les entitats públiques. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT