PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els preus tenen un augment del 0,2% durant el mes d’abril

La inflació anual se situa en el 0,3%, tres dècimes menys que al març

Per El Periòdic

Secció de verdures en un supermercat.
Secció de verdures en un supermercat. | Arxiu ANA

Al mes d’abril els preus van pujar un 0,2% i van situar la inflació anual en el 0,3%, tres dècimes menys que al març, segons les dades fetes públiques pel departament d’Estadística, que va precisar que la inflació acumulada en els quatre primers mesos de l’any és negativa en un 0,1%. Pel que fa a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes petroliers ni els frescos, a l’abril es va situar en el 0,8%, segons Estadística, que va remarcar que les dades de l’índex de preus al consum s’ha vist afectada pel tancament d’establiments i empreses arran de la crisi sanitària de la Covid-19.

Els grups que han contribuït a fer pujar l’índex a l’abril han estat alimentació i begudes no alcohòliques, que s’ha incrementat un 1,4% a causa de l’augment del preu de l’alimentació; i el de l’esbarjo, espectacles i cultura on els preus han pujat un 2,7% a conseqüència d’un creixement en el preu dels articles i equips per a la recreació, jardins i animals.

En sentit contrari, els grups que han mantingut una tendència més deflacionista han estat el del transport, amb una davallada de l’1% a conseqüència de la disminució dels preus de carburant i lubricant; i el de béns i serveis diversos, on els preus han caigut un 0,7% degut al decreixement registrat en el preu de les assegurances.

En termes anuals, els grups que han provocat la caiguda han estat transports, amb una caiguda del 5,2% a causa d’una disminució en els preus dels carburants i lubricants; i béns i serveis diversos, que cauen un 0,2% a conseqüència d’una disminució en els preus de les assegurances. En canvi, han tingut una influència positiva alimentació i begudes no alcohòliques, amb un creixement d’un punt i tres dècimes arran de l’augment en els preus dels aliment; i esbarjo, espectacles i cultura, que cau un 0,2%.

Cal destacar que la variació anual de l’IPC d’Espanya se situa al -0,7%. Aquest decreixement de set dècimes és conseqüència d’un descens de quatre punts del grup transport (variació anual -6,8%) pel preu dels carburants i lubricants, així com el grup habitatge (variació anual -6,6%). Pel que fa a la variació anual de l’índex de França se situa al 0,3%. El decreixement de quatre dècimes és conseqüència de la davallada del grup energia (variació anual -8,6%) a causa de la disminució del preu dels productes petroliers.A la Unió Europea, l’evolució dels preus de l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) se situa al 0,4%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT