PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’USdA alerta d’empreses que no paguen sous des del mes de març

Sense contracte signat, no poden acollir-se als ajuts

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu d’un treballador al menjador d’un hotel.
Imatge d’arxiu d’un treballador al menjador d’un hotel. | MARICEL BLANCH

Diversos treballadors, sobretot vinculats a sectors com l’hostaleria, no han percebut per part de l’empresa des de l’inici de la crisi sanitària, el passat 13 de març. Tal com va denunciar ahir la Unió Sindical d’Andorra (USdA), aquestes persones en situació de desempara, donat que, al no haver-hi un contracte, tampoc poden ser acomiadats. Això els impossibilita acollir-se als ajuts de desocupació involuntària, així com inscriure’s al Servei d’Ocupació com a desocupats.

«En tenim constància de set o vuit casos, però sabem que n’hi ha molts més», va apuntar el president del sindicat, Gabriel Ubach. Es tracta de treballadors que, tot i portar un «temps considerable prestant els seus serveis a l’empresa», normalment amb jornada reduïda, i  «sense haver estat requerits per l’empresari per signar el contracte de treball», tal com va apuntar l’organització a través d’un comunicat enviat als mitjans de comunicació.

La problemàtica ha sorgit quan, en els darrers dies, algunes empreses «els estan reclamant la signatura d’un contracte laboral per sessions. Aquest varia en funció de si la persona estava duent a terme una jornada laboral de 40 hores o inferior, que es tradueix en contractes a jornada completa o a jornada parcial.

L’USdA, en el moment de l’aprovació de la nova llei laboral  al 2019 i, per tant, de la nova metodologia de contractes, ja els va definir com a «contractes escombraria», donat que suposen la total disposició del treballador a l’empresa i, és l’empresa el que decideix si el requereix de manera esporàdica, pagant només les jornades treballades. Una manera de fer en què l’empresa, per moltes vegades que requereixi el treballador, no està obligada a fer-lo indefinit. 

Part de les persones assalariades que s’han posat en contacte amb el sindicat denuncien que la mateixa empresa que no els havia fet un contracte, ara els pressiona perquè signin un contracte per sessions. Un contracte que no significa incorporar-se amb la resta de la plantilla, ja que no han estat requerits. La inactivitat els deixa sense sou, però el contracte els impossibilita inscriure’s al Servei d’Ocupació ni rebre l’ajut per desocupació involuntària al Govern. Tanmateix, les empreses en aquesta situació, en no tenir l’obligació de pagar un salari, tampoc han sol·licitat suspensions temporals de contractes o reduccions de jornada, impedint a les persones treballadores de gaudir de la línia d’ajuts impulsada per pal·liar els efectes de la crisi econòmica provocada per la Covid-19.

L’USdA recorda que, en cas que manqui un contracte laboral, la relació laboral es considera indefinida d’acord amb la llei. Les persones assalariades poden denunciar la situació a Inspecció de Treball, tot i que aquests dies el servei està saturat per la quantitat de demandes. S’hi han vist afectats, per exemple, les persones que treballen a discoteques i pubs, cambreres de pisos o altres treballadors de l’hosteleria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT