PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Cimera Iberoamericana es planteja ajornar fins al 2021

El Govern es planteja celebrar-la la propera primavera per evitar que sigui via telemàtica

Per El Periòdic

La ministra Maria Ubach durant la compareixença.
La ministra Maria Ubach durant la compareixença. | E.C.

En les pròximes setmanes el Govern decidirà el futur de la Cimera Iberoamericana. Així ho va anunciar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la seva compareixença a la comissió de Política Exterior del Consell General, afegint que «juntament amb la secretaria general de l’organització estem avaluant si mantenim la reunió al novembre, però la fem de manera telemàtica, o l’ajornem a la primavera del 2021 i se celebra de manera presencial». La decisió haurà d’estar presa abans del 5 i 6 de juliol, que és quan hi ha previst celebrar la reunió dels diversos coordinadors de la cimera, entre ells la República Dominicana. En aquest sentit, la ministra desvetllava que també s’ha mantingut el contacte amb el país en tant que és «el que agafarà el relleu en la presidència, per com es faria el traspàs en el cas que la reunió central de la cimera es retardés un any». 

Pel que fa a la reducció dels costos que suposarà fer virtualment moltes de trobades que estaven previstes, la ministra es va comprometre a «tornar tot el que no es faci servir, ja que suposem que el cost disminuirà». Per la seva banda, el representant parlamentari del grup socialdemòcrata, Pere López, va expressar que «no entenem que el Govern no hagi anunciat una reducció molt significativa del pressupost global de la cimera si la majoria de reunions seran virtuals i no serà requerit el personal que havia de coordinar l’arribada de tots els representants». I és que moltes de les cites previstes s’han hagut de reformular davant la situació sanitària com les reunions del 16 i 30 de juny, que es faran telemàticament. 

L’ajuda cubana

Segons la ministra, les trobades d’Andorra i Cuba en el marc de la cimera també haurien facilitat la col·laboració entre els països durant la crisi sanitària. De fet, constatava que «el Govern va proposar-li a l’executiu cubà, l’enviament d’un equip de metges al Principat» davant l’important nombre de personal mèdic andorrà que va caure malalt.  A finals d’aquest mes s’acaba el contracte del personal mèdic cubà mentre que des del SAAS i el ministeri de Salut s’està avaluant si una petita part de l’equip es queda unes setmanes més donant suport a l’hospital i els centres sociosanitaris.

Fronteres

Pel que fa a la cooperació internacional que s’ha desenvolupat amb França i Espanya durant la crisi, Ubach va admetre que «ens hem adonat que Andorra és molt dependent» i que, de moment, França ja ha afegit el Principat en el seu radi de desconfinament. «Ara el Govern ha de decidir els requisits que enviarà a l’executiu francès per permetre aquest mobilitat», va destacar Ubach.

Repatriats

105 andorrans o residents que es trobaven a l’estranger durant l’esclat de la pandèmia han pogut tornar al país. En l’actualitat, hi ha 17 ciutadans que ja tenen bitllet de tornada i 26 a qui se’ls estan facilitant els tràmits. Pel que fa al retorn de temporers, la ministra deia que un avió gestionat per Ski Andorra portarà 280 argentins divendres i se sumaran 600 persones repatriades al final de la setmana.  També es registren 347 xilens, 119 del Brasil i 117 de Colòmbia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT