PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les mascaretes han reduït en un 60% la taxa d’infecció al país

Així ho indiquen els gràfics elaborats a partir d’un mètode matemàtic anomenat IRAHUCID COV-19

Per El Periòdic

Una corredora pel passeig del riu a Andorra la Vella
Una corredora pel passeig del riu a Andorra la Vella | ANA

La Fundació Marcel Chevalier ha constat, després d’estudiar-ho, que els gràfics corresponents a la setmana de l’11 al 17 de maig posen de manifest els efectes significatius en la reducció de la taxa mitjana diària d’infecció que ha comportat la venda de mascaretes a la població el 7 d’abril d’enguany, es manté en el temps. 

Així, assenyalen que l’efecte global acumulat de les dues etapes de disponibilitat de mascaretes, ha estat equivalent a una reducció de la taxa d’infecció del 60 % aproximadament. Gairebé tan efectiva com la reducció atribuïble al confinament domiciliari respecte de la situació inicial de disseminació lliure del patògen. 

Els gràfics s’han elaborat a partir del model matemàtic IRAHUCID COV-19 desenvolupat per l’enginyer Jordi Deu (Silvagrina). Les dades a partir de les quals es fonamenten els resultats són les que ha exposat gairebé cada dia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, fins el 10 de maig, a les rodes de premsa d’actualització de dades de la pandèmia al país.

El virus a Andorra

Les dades en qüestió han servit, també, per concloure altres aspectes referents a les tendències que ha presentat el comportament de la Covid-19 a Andorra. En aquest sentit, es constata que fins al moment, no hi va haver cap rebrot de contagis fins el 4 de maig, quan més de 5.000 persones van tornar a l’activitat laboral. Tot i així, la corba d’infectats totals continua dins de la seva tendència natural.
Per altra banda, tot i que la afirmació és un indici, a l’ajustament de la corba predictiva dels casos hospitalitzats no s’hi observa cap efecte atribuïble al tractament amb hidroxicloroquina + azitromicina que va començar el 25 de març. En aquesta línia apunten, però, que el model pot servir a nivell indiciari per detectar l’efectivitat de l’ús de nous fàrmacs, combinacions d’aquests, o fins hi tot de noves teràpies, sempre i quant siguin d’aplicació a l’hospital o la UCI, o bé que se’n recullin dades al respecte per a properes onades pandèmiques.
Finalment, el model IRAHUCID COV-19 pronostica la fi teòrica de la pandèmia a Andorra al voltant del 19 de juny. Aquesta es considera la data aproximada per a que Andorra es pugui considerar lliure de la malaltia (tot i que no erradicada), amb el darrer cas actiu recuperat». H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT