PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tòquio 2020 assegura que l’any 2021 no és la seva «última opció»

L’organització es desvincula de les declaracions de Thomas Bach sobre la possible cancel·lació

Per El Periòdic

Un home passa per davant d'unes anelles olímpiques instal·lades a Tòquio
Un home passa per davant d'unes anelles olímpiques instal·lades a Tòquio | EFE / ANTONIO HERMOSIN

L’equip organitzador dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 va assegurar que l’ens no es planteja la cancel·lació de la competició encara que finalment no es poguessin disputar l’any 2021. Amb aquesta afirmació, l’organització es desvincula d’unes declaracions emeses pel president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, on obria la porta a què es produís la cancel·lació. 

El director executiu del Comitè Organitzador dels Jocs, Toshiro Muto, va negar que el 2021 fos «la darrera opció» per tal de celebrar l’esdeveniment i va assegurar que aquesta postura també coincidia amb la que li havia traslladat l’Executiu japonès. Així, després d’haver acordat l’ajornament de l’edició de l’any vigent al proper, l’organització «està centrada en els preparatius» i «treballa per tal que els JJOO se celebrin l’estiu de l’any vinent».

D’aquesta manera, Muto va deixar clar que un escenari de cancel·lació no està sobre la taula, i va recolzar la seva postura amb paraules anteriors del mateix president del COI, que segons el japonès, «en més d’una ocasió ha dit que encara queda més d’un any» per a la nova data de Tòquio 2020. Per això, Muto no va considerar oportú «debatre ara mateix sobre una nova reprogramació».

Aquests aclariments van servir com a resposta indirecta a les declaracions que Thomas Bach va fer en una entrevista a laBBC, on va assegurar que el primer ministre japonès, Shinzo Abe, li havia traslladat que la celebració dels JJOO al Japó l’estiu de 2021 era «l’última opció» del país per acollir la cita. A més, Bach també va recordar que un nou endarreriment també suposaria un maldecap per als esportistes, declarant que «no es pot mantenir als esportistes amb la incertesa» i tampoc és viable «canviar cada any el calendari esportiu mundial».

El format patirà canvis 

En el que van coincidir tant Muto com Bach és en el fet que l’epidèmia global del coronavirus tindrà efectes sobre el que s’havia projectat pels Jocs de Tòquio 2020. En aquest sentit, el director executiu dels Jocs va declarar que «és molt d’hora en aquest punt per tenir aquesta discussió», si bé va admetre que els organitzadors «hauran d’aplicar algun tipus de mesura preventiva» si la propagació del virus s’allarga. No obstant això, Muto no va voler detallar quines mesures s’han proposat en aquests moments. 

Un dels punts que ja s’havien parlat era la possibilitat que les proves es disputessin a porta tancada. Bach va assegurar que és una opció que s’havia plantejat per poder garantir la seguretat, i que estava obert a debatre amb l’Organització Mundial de la Salut i els mateixos atletes. Sobre els últims, va afegir que «ens hem de preparar per diferents escenaris», i entre aquests, va citar la possibilitat d’aplicar una quarantena als esportistes i d’altres participants de l’esdeveniment.

En qualsevol cas, Bach va recordar que «si alguna cosa hem après d’aquesta crisi, és que ens hem de centrar en el més essencial» i que «això es reflectirà als Jocs, sense tabús», preparant l’ambient per a possibles retallades. Per aquest motiu, el president del COI va indicar que tot i haver ampliat de forma adicional la partida amb 800 milions d’euros més per cobrir els sobrecosts de l’ajornament, els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 «seran necessariament diferents». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT