PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gairebé tots els hotels de la vall central reobriran a l’estiu

Els serveis dels establiments es reduiran, però els preus es mantindran com abans de la crisi

Per Victoria Gómez Pérez

Turistes al centre del pais.
Turistes al centre del pais. | EL PERIÒDIC
La restauració espera que Salut aprovi el protocol de seguretat que hauran de prendre

Encara no hi ha res decidit i, de moment, tot és «parlar per parlar», però gairebé tots els hotels d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany preveuen reobrir de cara a la imminent temporada d’estiu. Aquesta reobertura, però, serà gradual i, en cap cas, del 100%, ja que s’adaptarà en funció de les restriccions que s’imposi des del Govern. «Nosaltres creiem que, els establiments que obrin, tindran un aforament d’entre el 18 i el 20%», va avançar el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol. Més enllà de la crisi econòmica i social que es pugui desprendre de la Covid-19, Pujol també es va mostrar convençut que caldrà tenir, «si no per llei, per recomanació», un nombre determinat d’habitacions lliures: «Imagina’t que tens un cas sospitós de coronavirus i has de confinar la resta d’hostes. Necessitaràs habitacions disponibles o de recanvi. Tant de bo poguéssim estar al 100%, però no ho crec ni de broma», va etzibar. 

La majoria també és conscient que s’haurà de focalitzar en el turisme de proximitat i aplicar una reducció de serveis. Si fins ara un hotel disposava de restaurant les 24 hores i piscina a l’aire lliure, «potser», va suposar el director de la UHA, «ara només oferirà allotjament i esmorzar». 

 

No més guerres de preus

Ara bé, aquesta situació no es donarà en tots els hotels; també n’hi ha que ja han confirmat que romandran tancats tot l’estiu, sobretot aquells de petits que se situen en parròquies altes. Només a tall d’exemple, Pujol va assenyalar que a Soldeu acostumen anar-hi grups d’anglesos i holandesos, «aquests és evident que no podran viatjar i, per tant, obrir només suposaria més pèrdues pels  seus propietaris». 

Amb tot, la idea és que els preus es mantinguin igual que abans de la crisi, ja que «les coses es paguen» i «el nostre objectiu és que els turistes gaudeixin d’unes vacances en un allotjament i en un país segur i exclusiu». Així, si abans de l’emergència sanitària una habitació al centre de la capital costava 80 euros, és possible que el mes que ve en costi 70, «però no serà una ganga de 30 o 40 euros». Segons Pujol, el sector hoteler ha après la lliçó del 2008 en què tothom va fer «una guerra de preus pel seu compte» i es va convertir en «la pitjor decisió del món». 

 

Solucions pels restaurants

Quant a la restauració, a mitjans d’aquesta setmana van entregar al Ministeri de Salut una guia que prèviament ell els havia fet arribar amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Juntament amb Turisme, el sector li ha «donat forma» i en els pròxims dies el Govern haurà de donar el seu vistiplau final. Davant la voluntat del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que bars, restaurants i cafeteries reobrin les seves portes l’1 de juny, Pujol va recordar que abans caldrà fer formacions i, possiblement, inversions que «no es poden fer en un dia» i s’hauran de recuperar els professionals de les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) sense saber amb certesa a quants es necessitarà.

«Nosaltres el que hem intentat és que el document no sigui un sí o sí. És a dir, si el problema es la proximitat entre persones, proposem separar-los o distanciar-los segons les característiques de cada local». I és que no és el mateix reduir l’aforament al 30% en un restaurant de 10 que en un de 80, i tampoc és el mateix el cost d’una mampara de vidre que el d’una de metacrilat. A més, el sector preveu incrementar la despesa en higiene i neteja i, per tant, ja s’assumeix que «qui vulgui obrir, li costarà més diners que abans». «Si vols que el teu local funcioni a l’octubre o novembre, has de començar a agafar el ritme ja. Som conscients que serà inevitable que es produeixi alguna baixa, però des de la UHA intentarem donar el màxim de solucions», va prometre Pujol. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT