PUBLICITAT

Comença el desconfinament amb la represa general de l’activitat

Reobriran diversos sectors com l’hoteleria, la restauració i els equipaments culturals

Per Irene Mas Fàbrega

Espot en roda de premsa
Espot en roda de premsa | SFGA/JAViladot

El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar ahir en roda de premsa que Andorra deixa enrera les excepcions al confinament i avança cap al desconfinament: «El bon comportament de la població que ha seguit de manera massiva i des del sentit comú les recomanacions que es formulaven, ha contribuït a la situació que tenim avui en dia». Així, a partir del dilluns vinent reprendran l’activitat gairebé la totalitat dels sectors que encara estaven suspeses o en règim de guàrdia o permanència. 


Per tant, podran obrir al públic l’hoteleria i la restauració, la generalitat del comerç al detall i a l’engròs, la venda de vehicles de motor, altres serveis a la comunitat que fins ara havien quedat exclosos, els equipaments esportius –comunals i privats–, els equipaments culturals –museus, galeries d’art, centres d’auto aprenentatge i cin–mes- amb l’excepció de les biblioteques que de moment romandran tancades tot i que a partir del dijous d’aquesta setmana s’inicia el servei de préstec.


Tots aquests sectors hauran d’aplicar una sèrie de mesures de seguretat i hauran de seguir un conjunt de recomanacions que marcarà el ministeri de Salut. Segons va apuntar Espot, «hi ha tota una sèrie de protocols específics que s’han estat treballant i que es continuen treballant per cadascun d’aquests sectors. Molts d’aquests estan molt avançats i es troben gairebé finalitzats i consensuats, altres encara s’estan acabant de treballar». Algunes de les recomanacions són el respecte de la distància de seguretat d’1,5 metres entre persones i la obligació pels establiments de disposar de material protector com mascaretes, guants o gel hidroalcohòlic.


Per altra banda, Espot va anunciar que a partir d’aquest divendres s’aboleixen les franges horàries per a la pràctica esportiva i es permeten les reunions entre persones. Tot i així, el cap de Govern va voler deixar clar que «totes les decisions que s’anuncien avui venen condicionades, com tota la resta, per quines són les dades epidemiològiques. Per tant, es tracta de previsions que poden variar. Tot fa pensar, però, que no serà així». Les dades epidemiològiques, de fet, indiquen que tot i les excepcions al confinament, no hi ha hagut cap rebrot. Així, Espot va recordar que les fases a les quals s’ha transitat s’han seguit «fil per randa respectant el decalatge de dues setmanes».

13.000 assalariats tornen a la feina

Xavier Espot va explicar que l’entrada a la fase que inicia el desconfinament el dilluns vinent comportarà que 13.060 persones es reincorporin als seus llocs de treball: «fins ara teniem uns 30.000 assalariats que havien retornat a l’activitat i en aquesta fase 3B incorporaríem els 13.060 restants la qual cosa permet assolir la xifra de 43.072 assalariats».  Tot i així, va constatar que les xifres en qüestió són potencials, ja que cal tenir en compte que hi haurà gent que no tornarà a la feina perquè estan en situació de suspensió del contracte de treball o de reducció de la jornada laboral. 

Represa de l’activitat educativa

Els protocols per restablir l’activitat a les escoles s’estan ultimant entre el ministeri d’Educació, els centres educatius i el ministeri de Salut. Tot i així, Espot va apuntar que les escoles podran reprendre l’activitat de forma parcial a partir del proper dilluns seguint les indicacions del ministeri de Salut. En aquest sentit, però, el cap de Govern va constatar que es dona llibertat al centre educatiu per adaptar el seu context a les línies marcades pel ministeri. Els centres hauran de donar cobertura a totes les famílies que han requerit del servei de guarda i l’activitat telemàtica pels alumnes que es puguin quedar a casa seguirà en funcionament fins que acabi el curs.

El dilluns ja no hi haurà restriccions a les fronteres

El Govern va anunciar que a partir del dilluns, en el context de les mesures que introdueixen el país al desconfinament després de la pandèmia de la Covid-19, Andorra aixecarà les restriccions a les fronteres de França i d’Espanya i permetrà que l’entrada de turisme provinent d’aquests països. Tot i així, va recordar que de moment, només els ciutadans francesos que viuen a un radi de 100 quilòmetres del Principat podran accedir al país. Pel que fa a Espanya, fins a la fase 3 de desescalada no es permet la mobilitat dels seus ciutadans més enllà de les pròpies zones sanitàries, i la majoria es troben a la primera fase. Tot i així, el Govern d’Andorra s’ha posat en contacte amb l’executiu espanyol a través d’una carta per tal que es consideri la opció que les persones residents a Andorra puguin moure’s per les comarques del Pirineu català quan aquest assoleixi la tercera fase de desescalada. També demanen que l’opció es consideri a la inversa. És a dir, que els ciutadans de l’Alt Pirineu i Aran puguin accedir a Andorra. Segons va explicar el cap de Govern, estan esperant la resposta del Govern de França i del d’Espanya. En aquest sentit, tot i que a les fronteres andorranes no hi haurà restriccions, de moment es rebrà poc turisme que, segons Espot, servirà per veure com afecta al país l’entrada de turistes i per elaborar protocols específics per a la regulació dels mateixos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT