PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El confinament impulsa la violència a les relacions de desigualtat prèvia

Les entitats feministes consideren que manca pedagogia a la societat

Per Lídia López

Manifestació pels drets de les dones l’any passat.
Manifestació pels drets de les dones l’any passat. | Xavier Pujol

El confinament no ha fet més que agreujar una situació de desigualtat ja existent entre les parelles. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat les associacions feministes del país, que consideren que això demostra que s’ha de fer «una aposta decidida» tant en divulgació com d’inversió de recursos per la lluita contra la violència de gènere.

Així ho va assegurar Aurora Baena, membre d’Acció Feminista, que va assegurar que les dades presentades el dimarts passat pel ministre Víctor Filloy són «dramàtiques» però no noves, sinó que era «una situació latent que s’ha culminat durant el confinament». En la mateixa línia, des de l’Associació de Dones d’Andorra, Montse Nazzaro, també va considerar que es fa evident que les denúncies enmig del confinament donen resposta a una «situació límit» que va portar a les dones a prendre la decisió.

Per a Stop Violències el problema va més enllà dels protocols i dels serveis, i és que segons Vanessa M. Cortés, hi ha filtres a la Policia i a l’hospital que fan que no funcionin bé. «L’actuació policial ha estat un desastre», va assegurar Cortés, que va reconèixer que «des d’Stop Violències hem evitat dos feminicidis durant el confinament per una mala actuació policial». A més, també va denunciar que els consten alguns casos en els quals «l’hospital no ha activat el Codi Lila» tot i suposar sospita d’agressió.

Per totes les entitats, el futur implica posar més recursos humans i econòmics als serveis d’Igualtat, que diàriament donen suport a dones que pateixen violència, així que també veurien amb bons ulls establir sistemes d’atenció a escala parroquial, com va mencionar Filloy. A més, també van trobar important fer pedagogia de la situació, ja que per les entitats, amb la violència de gènere sovint s’hi busquen justificacions. «Si aquestes dades fossin, per exemple, de discriminació racial, tothom es posaria les mans al cap», va apuntar Baena.

PUBLICITAT
PUBLICITAT