PUBLICITAT

Els assalariats afectats per STCT i reducció de la jornada són 9.630

El comerç (39,6%), l’hoteleria (29,6%) i les immobiliàries (9,8%) acaparen les sol·licituds

Per Julià Rodríguez

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. / SFGA
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. / SFGA

El nombre d’assalariats afectats per suspensions temporals del contracte de treball (STCC) o reducció de la jornada laboral (RJL) ascendeixen finalment a 9.630, una xifra lleugrament per sota de la que s’havia donat en un inici, que superava els 10.000. D’aquesta quantitat, 7.359 treballadors han estat inclosos en una STCC (76%), mentre que 2.271 estan dins d’una RJL (24%).  Així ho va explicar ahir, en la roda de premsa posterior al conssell de ministres, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va atribuir aquesta reducció, respecte al que s’havia previst inicialment, al fet que moltes empreses ja han reprès la seva activitat i, a més, també han anat afinant molt més les seves necessitats de personal. El major nombre de sol·licituds, que sumen un total de 1.413,  corresponen a empreses del sector comercial, amb un 39,6% del total, seguit de  l’hoteleria (29,6%) i les activitats immobiliàries i de llogur i serveis empresarials (9,8%).  Per la seva banda, no han demanat acollir-se a aquestes dues figures cap empresa del sectors financers i agrícola. 

Crèdits tous / El titular de Presidència, Economia i Empresa va fer balanç també ahir del segon programa extraordinari d’avals per a empreses i negocis. Fins ara, el Govern ha rebut 15 sol·licitutds per un import de 688.848 euros. La quantitat més elevada, 358.266 euros (33.748 euros de mitjana), estaria destinada al  refinançament de passius financers, mentre que 291.245 euros (24.270 euros de mitjana) serien per al pagament de la part patronal de l’aplicacio dels les STCT i RJL i 27.336 euros (3.905 euros e mitjana) per a l’adequació  dels espais de l’empresa arran de la pandèmia pel Covid-19. Gallardo es va referir a la bona acollida que havia tingut el primer programa de crèdits tous i va enfatitzar que aquest segon paquet té igualment com a objectiu reforçar l’acompanyament i l’impuls de les empreses per tal de garantir el màxim nombre dellocs de treball.
D’altra banda, el ministre d’Economia es va referir també ahir al retorn a la normalitat, a partir de dilluns vinent, de diverses activitats econòmiques, que s’afegiran a les que ja s’han anat reprenent fins el moment. Així, es preveu que  un total de13.060 assalaritats (30,3%) s’incorporin a la feina, una xifra que s’ha de sumar als 30.012 (69,7%) que ja ho havien fet, amb la qual cosa seran gairebé el cent per cent dels assalariats del país es que estaran actius. 
Els sectors econòmics que a partir de la setmana vinent reprenen l’activitat són el comerç al detall i a l’engrós (roba, calçat, esports, electrònica, mobles, decoració), els establiments de l’hoteleria i la restauració i els bars, la venda de vehicles de motor, l’ensenyament privat, les sales de cinema, els espais cuturals i les activitats esportives. De moment, queden excloses, però, d’aquesta llista per a la pròxima obertura els locals d’oci nocturn i els balnearis, així com també els clubs esportius i les activitats extraescolars. 
El ministre d’Economia va valorar molt positivament el treball que s’ha portat a terme el sector comercial i l’hoteleria en vista a la represa de l’activitat «i el retorn a la tan esperada normalitat». A més, va indicar que des de l’Executiu es continua treballant per ajudar les persones que estan inscrites al Servei d’Ocupació, que superen les 1.250. Es tracta, segons va reconèixer, d’una «xifra excepcional» en un país com Andorra i, en aquest sentit, va manifestar que  es farà el màxim esforç per acompanyar aquestes persones en la recerca d’una nova feina. 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT