PUBLICITAT

El Govern preveu fer un cribratge al centre penitenciari

L’aplicació pel seguiment dels contagis s’està dissenyant en consonància amb els països veïns

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut durant la reunió de la Cimera.
El ministre de Salut durant la reunió de la Cimera. | SFGA/JAViladot

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir durant la roda de premsa posterior a una reunió sectorial de la Cimera Iberoamericana relacionada amb la ciència, la tecnologia i la innovació, que el proper cribratge sectorial que es durà a terme es realitzarà, al llarg de les properes setmanes, al Centre Penitenciari de la Comella «perquè és un lloc on en principi no hi ha hagut casos però que per a molts països ha constituït problemes seriosos. Volem veure si hi ha alguna persona sana que pogués estar malalta de manera asimptomàtica», va assenyalar Benazet.


En el mateix sentit, el ministre va apuntar que s’estan dissenyant els propers cribratges que s’estendran al llarg de l’estiu i que es planteja repetir els testos als centres sociosanitaris i fer-ne a la vall central tenint en compte l’arribada de turistes. El ministre de Salut va considerar que «no ens podem quedar aïllats del món. Hem de fer les coses molt ben fetes estant preparats per la tardor i l’hivern que venen, que és quan tot això pot agafar una acceleració i començar a haver-hi casos greus». 


Per altra banda, Benazet va explicar que pel que es refereix a l’aplicació mòbil que es prepara per al control dels contagis i dels contactes amb el mateix objectiu d’evitar l’expansió de la malaltia de la Covid-19, «estem mirant què fa França i Espanya, i també la majoria de països propers. Volem anar amb un model que sigui el més compatible que tinguin els nostres veïns. Tots hi estan treballant. En aquest sentit, els models van pel contacte a través del Bluetooth de manera anònima de manera que permet saber que has estat en contacte però no amb qui». Així, va posar en valor l’aplicació mòbil que s’està desenvolupant al Centre de Supercomputació de Catalunya i va explicar que el Govern té contacte i treballa amb l’organisme per tenir-la enllestida «de cara a la tardor o abans».


Finalment, Benazet va recordar que ja no queda cap pacient ingressat a l’hospital a causa de la Covid-19 i aquest fet el va atribuir a el bon comportament de la població pel que es refereix al seguiment de les recomenacions del Govern relacionades amb les mesures de seguretat, al funcionament del sistema sanitari «que ha pogut donar a tothom les mateixes oportunitats» i al doble cribratge. Així, va opinar que «el retorn de la Covid-19, si hi és, serà molt diferent perquè estem molt més preparats. Tenim una capacitat diagnòstica molt més elevada i estem preparant uns plans de contingència transversals perquè no ens haguem de confinar».

Sense data per a la Cimera

També després de la trobada sectorial per posar en comú la gestió de la crisi sanitària als països iberoamericans en relació a la tecnologia i la innovació, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va explicar que encara no se sap en quin format es celebrarà la Cimera Iberoamericana ni quan serà: «El primer objectiu és intentar mantenir la trobada a nivell presencial sempre que les garanties sanitàries ho permetin. El Govern està intentant avaluar les possibilitats amb la dificultat que té fer una previsió a tants mesos vista. El novembre és un escenari que nosaltres preveiem amb una certa normalitat per poder desenvolupar aquesta trobada de manera presencial conjuntament amb el fòrum empresarial i les prèvies sectorials. Aquest escenari sembla ser que només es podrà mantenir si és amb un format com l’actual, telemàtic, i això fa perdre una mica de força respecte l’objectiu que valoràvem. Com que la comunicació és constant amb la secretaria general iberoamericana ens anem donant aquest marge per trobar la millor decisió».


Per altra banda, Gallardo va destacar que la reunió va servir per compartir experiències i iniciatives entre països tenint en compte que llatinoamèrica està, actualment, al punt àlgid de la pandèmia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT