PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els nous positius per coronavirus pugen fins a 22 en les últimes 24 hores

El més preocupant és un noi de 18 anys amb una llarga llista de contactes

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. | SFGA/JAViladot

En les últimes 24 hores els casos de positius de coronavirus al país han passat de set a 22. Així ho va informar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, tot afegint que, dels 22, 14 són membres de l’obra d’Escaldes, on es va produir el primer brot aquest dilluns, i 20 tenen una relació directa amb els principals implicats. 

El cas més preocupant, però, és el d’un noi de 18 anys que va es va infectar durant una festa a Lleida i té una llarga llista de contactes, entre familiars i amics. Va ser ell mateix qui va trucar al ministeri i va demanar sotmetre’s a les analítiques de TMA i serològiques que van resultar positives. «Ara mateix tenim un brot, que és el de l’obra i, creiem, que és fàcilment controlable. Caldrà veure la cadena del noi de 18 anys per parlar d’un segon brot. Sabem que té molts contactes i se’ls ha de trobar a tots», va manifestar Benazet. I va afegir: «Hem d’anar amb molta precaució». L’altre cas que no té cap vincle amb la construcció escaldenca és el  d’una persona que es trobava de baixa laboral per motius alines a la Covid-19, tot i que la seva mare sí que va patir fa uns mesos la malaltia. 

Així mateix, el ministre va informar que en l’última setmana s’han realitzat unes 700 proves diagnòstiques i va reconèixer que una meitat dels casos són asimptomàtics, mentre que l’altra presenta símptomes molt lleus, i no ha estat necessari ingressar ningú a l’hospital.

Benazet també va explicar que la preocupació per nous brots no se centra tant en els turistes sinó en els mateixos nacionals i residents que marxen fora del país uns dies i després tornen. Per aquest motiu, va demanar que si algú creu que durant una estada de cap de setmana o de vacances no ha pogut mantenir les distàncies de seguretat o no ha dut la mascareta degudament, es faci la prova a l’StopLab que hi ha a la casera dels Bombers. A més,va recordar que aquestes mostres són gratuïtes per a tothom, però s’han de realitzar «amb responsabilitat», ja que «tenen un cost econòmic important». 

En total, en l’última setmana, s’han fet unes 700 proves i el ministeri preveu en els pròxims dies la incorporació d’una vintena de professionals que es dediquin exclusivament a analitzar els contactes dels  nous casos positius.

 

Més tests

Quant als centres sociosanitaris i a la gent gran, el responsable de Salut va insistir que són el principal grup de risc i, per tant, la setmana que ve es repetirà una ronda de proves en tots ells. Després, les proves es faran tant als interns com als funcionaris de la presó i la intenció de cribar tots els professionals del sector turístic s’ha ajornat, perquè s’ha optat per centrar tots els esforços a rastrejar els contactes dels casos positius. Als joves, per la seva banda, Benazet els va demanar que pensin «en els seus pares i padrins», malgrat que ells sentin que són «invulnerables». A més, els va recomanar evitar el contacte social en festes amb molta gent o espais tancats. «Sé que és molt difícil, però si anem a una festa, hem de dur la mascareta, mantenir la distància i, sobretot, no beure del got d’un altre», va apuntar Benazet. 

Des de l’inici de la pandèmia i fins avui, el nombre total de casos és de 877 persones. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT