PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut rep més de cent infraccions per incomplir l’ús de la mascareta

Els registres constaten 54 sancions durant el primer cap de setmana que és obligatori dur-la

Per Judith Sáez

L’avinguda Meritxell aquest cap de setmana.
L’avinguda Meritxell aquest cap de setmana. | El Periòdic.

El Govern va decretar la setmana passada portar la mascareta obligatòria en la via pública, en espais tancats d’ús públic o en espais oberts, tot establint una primera sanció de 100 euros, que en cas de ser reincident, podria suposar fins a 1.001 euros a l’infractor. De moment, el Ministeri de Salut ha rebut 110 constatacions d’infracció, 54 durant aquest primer cap de setmana.

La majoria dels procediments sancionadors són per no portar mascareta. En concret, la xifra de persones detectades s’enfila a 64 des del dia 15, essent 30 les que van infringir la Llei General de Sanitat el divendres i vuit el dissabte. Durant aquest període, també es va obrir un expedient sancionador a 10 persones el divendres, a causa d’un ús inadequat d’aquest producte de protecció, i quatre el dissabte. Per altra banda, des del Govern també informen haver rebut dues altres constatacions d’infracció per no portar mascareta o dur-la de manera no òptima en vehicles on els passatgers no formaven part de la mateixa unitat de convivència. Ara serà Salut qui haurà de notificar el plec de càrrec a tots els infractors, que tenen 15 dies hàbils per fer al·legacions.El registre encara no compta amb expedients sancionadors per desobeir reiteradament el requeriment.

D’aquesta manera, ara per ara s’ha obert expedient a 64 infractors per no portar mascareta; 36 per fer-ne un ús inadequat; cinc a ciclistes que no la duien o ho feien incorrectament en una zona urbana; i cinc més a passatgers amb la mateixa casuística en vehicles que no formen  per no dur-la o dur-la incorrectament.

 

Excepcions

D’acord amb el Decret 14/07/2020 per minimitzar el risc de transmissió de coronavirus SARS-CoV-2, totes les persones majors o iguals a 10 anys han de dur mascareta, sigui quirúrgica, casolana o higiènica encara que es respecti la distància de seguretat d’1,5 metres. Les úniques excepcions segueixen essent les persones que presenten alguna necessitat especial en termes de salut; per causes de força major; en activitats escolars o ludicoinfantils; en vehicles, sempre que es vagi sol o acompanyat dels convivents; per realitzar activitats en espais naturals si es mantenen els quatre metres de distància; o per realitzar activitats esportives a l’aire lliure. Pel que fa a aquesta darrera qüestió però, l’Article 1 del decret especifica que per practicar ciclisme en zones urbanes o córrer quan no es pot mantenir la distància de seguretat mínima de quatre metres, sí que caldrà portar mascareta.

On segueix sense ser obligatòria és als establiments del sector de la restauració, que han de controlar «que no es produeixin concentracions de persones a l’exterior» i vetllar perquè es respecti la distància de seguretat i l’ús de mascareta per part dels usuaris.

 

Vacuna

D’altra banda, la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la Universitat d’Oxford del Regne Unit ha obtingut els primers resultats que indiquen una resposta de les cèl·lules T, dues setmanes després de la injecció, i la generació d’anticossos per part del malalt, 28 dies després. Segons va publicar ahir la revista científica The Lancet, la resposta immunològica més elevada la van tenir els participants que van rebre dues dosis de la  substància, la qual presenta un perfil de seguretat similar al d’altres vacunes. Encara s’ha de contrastar si protegeix de la infecció. 

El rebrot de casos de coronavirus suma 29 persones malaltes

Després del cap de setmana, el Ministeri de Salut va informar de cuatre nous casos actius de Covid-19 al Principat que se sumen als 25 de divendres. També formen part del focus de la construcció d’Escaldes-Engordany i han estat diagnòsticats a través de les proves del rastreig de contacte. Tot i això, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell segueix lliure de coronavirus, ja que aquesta gairebé trentena de persones infectades presenten afectació lleu o són asimptomàtiques i resten en aïllament domiciliari. Per altra banda, des del Govern també van comunicar que les proves dels contactes del jove que es va infectar a Lleida han resultat negatives.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT