PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França tomba la limitació d’entrar un cartró de tabac per la frontera

L’UCAT es mostra satisfeta amb el Senat, però es pren l’acció del govern com un «advertiment»

Per Victoria Gómez Pérez

Cartrons de tabac en un establiment del país.
Cartrons de tabac en un establiment del país. | MARICEL BLANCH

El Senat francès va tombar dimarts l’esmena presentada pel govern liderat per Jean Castex per la qual es pretenia limitar a un cartró l’entrada de tabac per qualsevol frontera del país. Una mesura que afectava directament a Andorra, ja que el seu acord amb la Unió Europea (UE) –vigent des de fa gairebé 30 anys– estableix el topall en un cartró i mig. La decisió de la cambra alta va ser rebuda amb molta satisfacció pel president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo, tot i reconèixer que «ja prevèiem que anés en aquesta línia per tractar-se d’un compromís i principi d’àmbit internacional i haver-hi una relació legislativa que preval». Malgrat celebrar que «podrem continuar amb el negoci tal com el tenim definit actualment», Calvo va alertar que amb aquest moviment «França ha manifestat una preocupació de primer ordre, com són els diferencials de preu que té amb els països del seu entorn i això s’ha de tenir en compte». I va afegir: «Tard o d’hora ho haurem d’assumir». 

En aquest sentit, el mateix Senat en la seva resolució va reconèixer que, com un motiu de salut pública, la diferència de preu amb Andorra és d’un 65% més car, amb Espanya d’un 50%, amb Luxemburg d’un 45% i amb Bèlgica i Alemanya d’un 35%. Així mateix, es va admetre que la proposta del govern «protegiria millor els estanquers francesos de la competència dels països veïns» i suposaria un augment dels beneficis fiscals. Ara bé, la resolució va determinar que la proposta del govern «podria veure’s afectada per un risc legal, ja que els nous llindars s’establirien més enllà del que permet la directiva europea». 

«Si França va dur a terme aquesta determinació unilateral des del seu parlament és perquè hi ha un assumpte que realment els preocupa. No crec que hagi estat un gest de cara a la galeria, sinó més aviat un advertiment que s’han de prendre més mesures o potser, fins i tot, pot acabar condicionant les nostres negociacions amb la UE», va apuntar Calvo, tot matisant que «això és una qüestió política, i nosaltres [els comerciants de tabac] no ens hi fiquem». 

 

«Activitat històrica»

Pel president de l’UCAT aquest «advertiment» per part de França deriva de la crisi sanitària que «ha permès veure certes coses amb molta claredat». Així, va exposar que durant el confinament «el consumidor de tabac francès no ha tingut més remei que anar a l’estanc de vora de casa» i s’ha destapat la «magnitud del què pot suposar el consum que els prové de l’exterior», en referència explícita a la compra de tabac al Principat. 

Calvo va recordar que el comerç de tabac és «una part molt important de l’economia andorrana i del pressupost de l’Estat» i va demanar al Govern que «ho defensi» en l’acord d’associació: «És una activitat històrica pel país i una peculiaritat que tenim; convé tenir-la molt present a l’hora de negociar». 

Així doncs, fins aquest dimarts, aquest era el tema que més preocupava als comerciants andorrans, que «ara estem una mica més tranquils i creiem que, en principi, no hem de tenim més afectacions». Amb tot, serà l’Assembla Nacional qui haurà de decidir si acata la decisió del Senat, o per contra, es decanta definitivament per la proposta del govern –i que ja va ser aprovada–, encara que això suposi la vulneració de la normativa europea i diversos tractats internacionals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT