PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els càrrecs electes d’Andorra la Vella es redueixen el sou un 10%

El comú assolirà un estalvi de 32.550€ mensuals que ha aprovat destinar a Càritas per unanimitat

Per Judith Sáez

Sessió de comú d’Andorra la Vella, ahir.
Sessió de comú d’Andorra la Vella, ahir. | comú andorra la vella

El Consell de Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir a la tarda una rebaixa del 10% de les retribucions dels càrrecs electes, és a dir, dels cònsols i consellers, així com de cinc càrrecs de relació especial, d’acord amb la Llei 9/2020, del 25 de juny, de mesures de racionalització econòmica i de recursos humans del sector públic i de reducció salarial dels càrrecs electes i de lliure designació de les entitats públiques. La normativa afecta el personal que cobra entre 4.000 i 5.000 euros, als quals s’ha reduït el sou un 20%, i als qui superen aquest import i se l’han rebaixat un 30%. L’import resultant de les disminucions de totes les nòmines suma 32.550,32 euros, que el comú destinarà a Càritas.

La cònsol major, Conxita Marsol, va destacar que els membres del consell van acordar destinar aquesta quantitat a una entitat sense ànim de lucre en benefici dels projectes socials «per ajudar a les persones que ho necessitin». En aquest sentit, des del grup Socialdemòcrata + Independents van recalcar que l’objectiu era destinar-ho a un projecte perquè ho pogués gaudir tota la ciutadania.

Per altra banda, l’administració va aprovar per unanimitat l’aportació de 2 milions d’euros al fons solidari del Govern per fer front a les mesures adoptades davant la crisi sanitària de la Covid-19. En concret, 1,4 milions d’euros sorgiran de la partida pressupostària de 4,5 milions per a la reconstrucció del Centre Esportiu dels Serradells, que finalment costarà 3 milions; 400.000 de la reserva d’un vehicle succionador per al departament d’higiene; 160.000 euros de la reforma del vestíbul del Teatre Comunal; i els 40.000 restants d’unes millores als vestidors de l’Estadi Comunal. Marsol va aclarir que s’han reservat 100.000 euros de la partida dels Serradells per possibles imprevistos durant les obres que començarien al setembre.
L’oposició va donar suport a la mesura que el comú portava treballant des de principis d’abril, tot i que va ressaltar que no es van complir els compromisos adoptats el dia 8 d’aquell mes per part de la majoria. La consellera del PS Dolors Carmona va lamentar que no s’informés el seu grup pel que fa a l’origen de l’import en tant que es va establir definir-lo tenint en compte «uns criteris de l’impacte econòmic que tindria la Covid i la disponibilitat pressupostària que tenia el comú». Per això, també va posar sobre la taula la necessitat de desenvolupar un «pla de contingència» pels mesos vinents. A més, va mostrar la seva preocupació perquè el departament de social segueixi donant suport a les necessitats a escala de serveis bàsics a la ciutadania. «És important que el comú es plantegi aquest pla o borsa per si cal crear una borsa de solidaritat per donar resposta immediata en el cas que hi hagi ciutadans que ho requereixin», va constatar Carmona.

Marsol va defensar l’aportació tot emfatitzant que cal seguir el sentit de la corresponsabilitat per part del comú. També, tenint en compte que un 31% dels plans per a efectuar Suspensió Temporal dels Contractes de Treball (STCT) i de Reduccions de Jornada Laboral (RJL) que ha aportat el Govern es concentren a Andorra la Vella. «Si podem ajudar, i volem ajudar perquè el pressupost del comú en aquests moments ho permet, tirem endavant amb aquesta aportació», va ressaltar.

Descompte del 10% en la tarifa de la Fira d’Andorra la Vella

La sessió de comú d’Andorra la Vella d’ahir va donar llum verda a la modificació en l’Ordenació de preus públics del 19 de desembre del 2019. Ho va fer amb  els vots a favor de la majoria i l’oposició, amb l’objectiu d’aplicar un descompte addicional del 10% en la tarifa d’inscripció per a la Fira  que es preveu realitzar aquest mes d’octubre a la capital. A més, des de l’administració van informar que es pren la mesura per incentivar i facilitar la participació de les empreses a l’esdeveniment. 

La modificació de la Llei de finances comunals, aprovada

El Consell de Comú també va aprovar per unànimitat la modificació de la Llei de les finances comunals, la qual fa tres anys que es treballa amb la resta de comuns del país. Un cop quedi ratificada la proposta per les set administracions comunals, la proposició s’entrarà a tràmit parlamentari. En concret, el text regula l’actuació comunal en matèria tributària, i el règim de les finances publiques d’acord amb els canvis normatius que s’han aprovat els
darrers anys.

Concurs per escollir els interioristes del museu de la bicicleta

El comú ha firmat un conveni per a desenvolupar el Museu de la Bicicleta, que s’ubicarà en un espai on estava el departament de Social de l’administració. La cònsol major, Conxita Marsol, va especificar que el plec de base per contractar els interioristes està llest i que la família Riberaygua els ha cedit gratuïtament una col·lecció d’aquests vehicles per exposar-los. La cònsol major, Conxita Marsol, va apuntar que es preveu presentar aquest projecte museístic per la Fira.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT