PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’oposició troba mancances financeres en la viabilitat de l’H23

López titlla el projecte d’«inconclús», mentre que Pintat retreu que el punt de partida sigui els programes electorals

Per El Periòdic

La façana de l’edifici administratiu del Govern
La façana de l’edifici administratiu del Govern | Maricel Blanch

El cap de Govern, Xavier Espot, va presentar públicament aquest dilluns el nou pla d’acció de l’Executiu, anomenat Horitzó 23 (H23), adaptat a la nova realitat provocada per la pandèmia de la Covid-19, i durant el dia d’ahir es va reunir amb els grups de l’oposició per explicar-los-ho personalment. 

Així, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Pere López, va titllar de document d’«inconclús», ja que no inclou les projeccions econòmiques que han d’acompanyar totes les accions que es volen dur a terme. López va manifestar que «sense aquestes projeccions» és «impossible pronunciar-se» al voltant de l’H23.

Des del PS van fer arribar ahir mateix a l’Executiu la petició que aquestes projeccions econòmiques li siguin lliurades per poder analitzar abastament quin és el cost de les accions plantejades pel Govern, un fet al qual es va comprometre Espot. «Ens impossibilita opinar en no conèixer quina és la viabilitat econòmica i financera del document, no entem que no contingui la projecció econòmica; els diners no són gratuïts i el Govern està jugant amb una certa il·lusió òptica d’anar obtenint finançament però els diners s’han de tornar», va opinar López, tot manifestant que demanar finançament a organismes internacionals o a una entitat financera com Crédit Agricole, «no és la solució» ja que els diners «s’han de tornar», i a més pagant interessos.

El president del grup socialdemòcrata considera que cal que es doni tota aquesta informació i, en aquest sentit, va comentar que el que no pot ser és que «estigui amagada» i que a l’hora de presentar aquest projecte no s’expliqui «l’altra cara de la moneda». «No es pot obviar el 50% de la informació», va afirmar López, sense voler entrar a valorar les propostes que recull el document en sí, ja que va reconèixer que encara no les han pogut analitzar.

«El Govern ha fet un exercici de priorització que valorem, que està bé que s’endreci la legislatura però no es pot explicar això com si estiguéssim en període de Nadal, la carta als Reis és molt maca de fer però no existeixen i algú ha de pagar», va concloure López.


Punts de vista diferents

Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, va lamentar que «és un pla d’acció de govern que té com a punt de partida els programes electorals dels partits que conformen la coalició del Govern i nosaltres pensàvem que el punt de partida havia de ser la situació econòmica del país degut al problema de la Covid-19». En aquest sentit, Pintat creu que falta un pla d’equilibri financer que reculli una visió econòmica i macroeconòmica de l’impacte de la crisi.

El líder lauredià va apuntar que «el punt de partida» que ells creuen que hauria de tenir aquest full de ruta divergeix del projecte que ha presentat l’Executiu, on considera que el que s’ha fet és revisar els programes de la coalició per adaptar les propostes. Pintat va incidir en què des del 2019 el context ha canviat i que, per tant, aquest document hauria de recollir aquests canvis. «Estem en diferents òptiques», va declarar sobre els diferents punts de vista, tot recalcant que en la llei que regulava les suspensions temporals dels contractes de treball hi havia un pla d’equilibri financer que «ha quedat desfasat». En cas que l’Executiu no en tingui un de nou, el president de Terceravia va afirmar que «urgeix», tot suposant que el tenen «perquè sense això és difícil fer un pla de govern». «El projecte que hauria de sortir és que Andorra tingui un futur brillant», va etzibar Pintat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT