PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França no inclou a Andorra en la reducció de la franquícia del tabac

La web de la duana especifica que el Principat manté les condicions de l’acord signat l’any 1990

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’un establiment de venda de tabac.
Imatge d’arxiu d’un establiment de venda de tabac. | MARICEL BLANCH

La franquícia del tabac que es pot portar des d’Andorra cap a França queda, finalment, sense canvis. Després de setmanes d’anuncis i debat parlamentari, el darrer divendres 31 de juliol va ser aprovada per l’Assemblea francesa, malgrat la posició adversa del Senat, la modificació de l’article que regulava la quantitat de tabac que es pot entrar al país a través de les duanes a un sol cartró. No obstant això, a l’actualització d’aquest article a la web de les duanes gal·les, es va afegir una excepció dins de l’apartat dels països fora de la Unió Europea on s’anunciava que el Principat manté el cartró i mig que s’estableix a l’acord de 1990.

D’aquesta manera, aquesta permanència de les franquícies és, per al president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo, «una satisfacció», ja que amb l’anunci «s’aclareix una incertesa que ens estava amoïnant». Segons Calvo, el sector «en cap moment hem acabat de tenir massa clar com estava tot això», en referència al conjunt de notícies al voltant de l’aplicació o no d’aquesta modificació que finalment no afecta Andorra. I és que aquesta incertesa s’agreujava, tal com va apuntar el president de l’UCAT, perquè la restricció s’hauria afegit a un context «de crisi sanitària i d’economia delicada» que provocava que «no fos gens encoratjador pensar que poguéssim caure en aquesta dinàmica restrictiva». Per aquest motiu, l’anunci proporciona al sector «una posició d’estabilitat i de relativa tranquil·litat», va apuntar Calvo.

En qualsevol cas, el president de l’UCAT creia que la modificació legislativa que hauria desfet l’acord duaner del 1990 hagués pogut provocar una resposta des del Principat, ja que, segons va apuntar, «es dona per entès que un tractat amb la Unió Europea ha de prevaler per sobre de les legislacions locals de cada país». 

Avantatge respecte d’Espanya

Actualment, i des de l’aprovació d’aquesta modificació, Andorra es troba en una posició avantatjosa respecte del veí del sud i un competidor directe del mercat tabaquer del sud de França. Segons va posar en relleu Calvo, «estem en una situació avantatjosa perquè tenim un marge de tolerància més gran». A més, a la major quantitat permesa, se suma la diferència del preu vigent del tabac entre el Principat i Espanya. 

Però Calvo era realista, i assegurava que «a cert termini, dubto que puguem mantenir el diferencial respecte de les normes que prevalen dins de la Unió Europea». Concretament, considerava que «dubto que a Andorra puguem mantenir la situació actual en una qüestió com la de les franquícies duaneres, amb diferencials de fiscalitat tan rellevants com és el tabac», i afegia que la temàtica «és un motiu de preocupació bastant important i de conflicte permanent». Per això, també va apuntar que «si això realment es consolida, dubto que a Andorra puguem mantenir posicions de privilegi respecte dels mateixos països de la Unió Europea». 

A l’espera de futurs canvis

Per tot plegat, Calvo va decantar-se per la prudència a l’expectativa que els acords relatius a la franquícia del tabac puguin ser modificats a mig termini. «Tenim una tranquil·litat momentània perquè no sabem com evolucionarà en un futur ni si dins de les negociacions que s’estan fent per l’actualització d’aquest conveni amb la Unió Europea se’ns introduirà certa limitació», va declarar Calvo. 

I és que, segons va apuntar el president de l’UCAT, «cal pensar que les mesures que vagin apareixent progressivament amb el temps seran més de caràcter restrictiu que no permissiu».

Les limitacions establertes  

La recent modificació francesa redueix el límit de cigarretes de 800 a 200 unitats, mentre que només es podrà entrar un màxim de 50 cigarros respecte dels 200 anteriors. Per últim, també s’ha retallat la quantitat de tabac d’embolicar d’un quilo a 250 grams. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT