PUBLICITAT

Les matriculacions pugen un 30% al juliol respecte de l’any passat

L’AIVA es mostra satisfeta per la tendència i té esperança de recuperar les pèrdues generades per la Covid

Per Lídia López

Gràfic de matriculacions de vehicles.
Gràfic de matriculacions de vehicles. | Font: Departament d\'Estadística / Gràfic: Pako Temprado

Les matriculacions de vehicles durant el mes de juliol han crescut en un 29,7% respecte del mateix període l’any passat. No obstant això, malgrat aquest augment, segons les dades publicades ahir pel Departament d’Estadística, el balanç a un any vista i pel que fa als primers set mesos de l’any, encara és negatiu. Així i tot, el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA), Carles Sansa, va assegurar que estaven «molt contents per la tendència» i va considerar que l’evolució que viu el sector també pot ser un reflex de la línia general del país i «això és bo».


Concretament, el darrer mes de juliol es van matricular 506 vehicles, corresponents a 325 Turismes, 126 Motocicletes i Ciclomotors, 31 Camions i Camionetes, i finalment, a la categoria d’Altres, 24 vehicles més. Entrant al detall de cada xifra, l’única tipologia que havia disminuït en la comparativa era la de Camions i Camionetes, ja que se n’havien registrat un 16,2% menys que el 2019. La resta, havien presentat dades a l’alça, d’un 25,5% en Turismes, un 57,5% de Motocicletes i Ciclomotors, i un 71,4% d’Altres.


Per Sansa, aquest augment es justifica perquè «hi ha una certa casuística que ara es dona a la vegada». D’una banda, l’inici de l’estiu és una època on «tradicionalment la gent és més receptiva a canviar-se el cotxe per estrenar-lo durant les vacances». Així mateix, pel president d’AIVA, «hi podem afegir que gran part dels treballadors han recuperat el seu lloc de treball». I per últim, també va apuntar al fet que s’havien endarrerit els «mesos àlgids de la moto, corresponents a la primavera» perquè el confinament no va permetre que aleshores hi hagués activitat.


Però tot i aquestes bones dades puntuals, la comparativa anual i dels primers mesos de 2020, la variació és negativa. En primer lloc, de gener a juliol, s’han venut 1.852 vehicles, un 29,3% menys que el 2019, quan se’n van vendre 2.621. En la mateixa línia, s’havia proudït una disminució en un 14,8% la venda de vehicles els darrers dotze mesos en comparació al mateix període l’any passat. Així, si l’any passat ja es comptabilitzava la matriculació de 4.399, enguany se n’han acumulat 3.750. Per això, tal com va apuntar Sansa, «estem pràcticament amb un terç menys del negoci que l’any passat a les mateixes dates».

A l’espera de recuperar l’aturada

Tot i les bones dades del juliol, el president de l’AIVA va posar en relleu que «aquest mes potser no serà un reflex de la realitat», però si la línia es mantenia, és possible que es recuperi «una part de les vendes perdudes pel tancament». Aquesta seria la prioritat del sector, ja que si bé podria ser un bon objectiu «posar-se en xifres de l’any passat», també seria «molt optimista».


En aquest sentit, Sansa explicava que el sector està a l’expectativa de com evolucioni la situació epidemiològica els mesos de tardor i hivern, i també com esdevingui la crisi econòmica, recordant que tant famílies com empreses mantenen una «actitud prudent». Precisament aquesta aposta per la prudència de les empreses també havia provocat, segons Sansa, que no s’estiguin complint les expectatives amb les quals es va llançar el Pla Engega, i molta gent mantingui la flota de vehicles davant la incertesa actual.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT