PUBLICITAT

Els tècnics acaben l’extracció de l’amiant de Ràdio Andorra

Part de l’edifici es destinarà a un espai museístic que farà referència a la història del país

Per Irene Mas Fàbrega

Sala descontaminada d’amiant de Ràdio Andorra.
Sala descontaminada d’amiant de Ràdio Andorra. | SFGA/JAViladot

El primer procediment d’extracció d’amiant d’un edifici del qual és propietari el Govern està a punt de culminar. Així ho va fer saber, ahir, la directora del projecte de descontaminació que s’ha dut a terme a l’edifici de Ràdio Andorra. Concretament, Xaro Martínez, que també és la directora tècnica de l’empresa Ecops, va explicar que «s’estan fent els últims treballs de neteja per poder obrir. Si tots són favorables, la bombolla es desmuntarà el dissabte». 


En aquest sentit, el director de l’Àrea de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, va aportar que «estem a un espai patrimonial de gran interès, és una peça única, ja no queden ràdios o emissores d’aquest tipus i, per tant, estem davant d’un patrimoni industrial que és important que el protegim, que el conservem i que li donem un ús. Inicialment hi va haver un projecte, aquest era més museogràfic i la idea mai serà del tot eliminada. Per tant, és cert que en aquests moments el Govern està mirant què és el que hi fa, però hi haurà, sí o sí, una part de museografia que farà referència a una part important de la història d’Andorra i de les operacions que es van fer al segle XX, que van començar amb el període d’entreguerres i que van tenir gran èxit». En la mateixa línia, va explicar que actualment falta netejar l’espai i aplicar-hi una campanya de restauració de peces que, «atès a com s’ha fet la feina, ens durà menys feina de la que ens pensàvem. La restauració de Ràdio Andorra ja està al projecte pressupostari de l’exercici 2020/2021. Ara, cal que el Govern l’aprovi i que després el passi al Consell. Estem parlant de xifres que ronden els 40.000 euros. El fet d’extreure l’amiant ha tingut un cost de prop d’un milió d’euros».

Tasques de descontaminació

Després de dur a terme un estudi integral de tots els contaminants que podia contenir l’edifici, es va arribar a la conclusió que hi havia amiant friable i mercuri. Tal com va explicar Martínez, l’amiant friable «només amb tocar-lo es poden desprèn fibres. Per poder retirar tot aquest material que estava a molts elements de les instal·lacions, es va construir un recinte tancat que es diu bombolla de pressió negativa. Aquestes bombolles envolten una estructura, un element o un edifici sencer». L’aire que hi entra i surt passa per  filtres primaris, secundaris i absoluts, i així es garanteix que no surt aire brut a l’exterior. «Els processos de treure amiant friable són molt complexos i nosaltres hem aplicat estàndards que tenen la qualitat de seguretat com tots els estàndards europeus de més alt nivell. Hem aplicat normatives europees, a banda de les normes andorranes». Durant 29 dies, 12 tècnics han treballat en la descontaminació de Ràdio Andorra organitzats en torns de quatre hores diàries.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT