PUBLICITAT

Andorra la Vella

Prohibides les reunions de més de 10 persones a partir de dilluns

Salut demana reduir la interacció perquè els contagis es produeixen en trobades familiars, terrasses i gimnasos

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’actualització de dades sanitàries d’ahir al migdia.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’actualització de dades sanitàries d’ahir al migdia. | SFGA/CEsteve

Dilluns  serà obligatori limitar les reunions d’amics i família fins a 10 persones i també a actes com casaments, comunions o batejos. Així ho va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’actualització de les dades sanitàries, tot recordant que el decret que entrarà en vigor també inclou la prohibició d’estar drets a les terrasses, les aglomeracions de gent a l’entrada dels establiments i edificis, així com la limitació de fins a 50 persones pel que fa a les activitats lúdiques i esportives.

La mesura sorgeix per donar resposta a l’increment de contagis diaris. De fet, en les darreres 48 hores se n’han detectat 81 de nous, per això, des de Salut es demana una reducció de la interacció social i no sortir dels nuclis convivents. A més, l’àrea Covid va notificar que els darrers casos positius detectats «són més simptomàtics que els de fa unes setmanes» i que provenen del contacte en reunions familiars socials, terrasses i d’activitats dirigides a gimnasos. En aquest sentit, Benazet va insistir en la necessitat d’extremar les precaucions: mascareta, distància social, higiene i limitació de relacions socials, tot anunciant també que es revisaran els protocols que segueixen els centres esportius, es produeixen els contagis.

El titular de la cartera de Salut alertava que «hem de ser sensibles» en tant que estem en «un cert nivell d’amenaça», tot i que va descartar un «pic» de contagis significatiu en aquesta segona onada. «S’anirà modulant i dependrà de la capacitat que tinguem. [...] Això s’estendrà durant molt de temps», va apuntar.

Pel que fa al nombre de casos confirmats des de l’inici de la crisi sanitària, s’enfilen a 1.564, 708 de la segona onada; 347 romanen actius i tres es troben ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i un a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb ventilació mecànica. Durant les últimes jornades, el ministeri ha tramitat 29 altes, en total consten 1.164 persones recuperades i 53 defuncions.
Entre aquestes noves deteccions de casos positius també hi ha una infermera que treballa al Centre Penitenciari, la qual ja s’ha substituït per una altra professional del SAAS. De moment, s’està efectuant les tasques de rastreig i contactes pertinents però, encara no s’ha tornat a cribrar el personal i usuaris de la presó.

Pel que fa als centres educatius, una classe de l’escola bressol de Canillo i dues classes del Col·legi Sant Ermengol, una de segona ensenyança i l’altra de maternal, se sumen als aïllaments escolars. Una dinàmica que segons el ministre, «anirem veient que es va repetint al llarg d’aquests mesos» i «serà molt freqüent».

Fi de la pandèmia el 2022

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que la data final de la pandèmia de la Covid-19 sigui l’any 2022. Segons unes declaracions a Ginebra de la doctora científica de l’organisme, Soumya Swaminathan, no serà fins d’aquí a dos anys «que suficients persones comencin a rebre la vacuna per a desenvolupar la immunitat» i «quan començarem a pensar a tornar a la vida normal anterior a la Covid-19».

En aquest sentit, i amb la vista fixada en els pròxims mesos de tardor i hivern, Benazet va incidir en el fet que la immunitat de les persones es veu afectada amb el fred i que en els espais tancats és més fàcil que es doni propagació del virus, ja que «la ventilació és més difícil». A més, va especificar que «és molt difícil i molt llarg» que «agafem una immunitat de tota la comunitat» i «haurem d’esperar a anar tenint vacunes».

Unificació dels stoplabs

L’aparcament del Prat de la Creu unificarà tots els laboratoris de proves a partir d’avui mateix, excepte el que està situat al Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Sardana, que s’hi traslladarà en els pròxims dies. En concret se centralitzaran tots a la cinquena planta i n’hi haurà dos operatius el cap de setmana, de 9.00 hores a 17.00 hores, i quatre entre setmana, de les 8.00 hores a les 20.00 hores.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT