PUBLICITAT

Andorra la Vella

Quatre anys de presó per blanqueig habitual de diners

Una de les persones jutjades pel cas del 1991 s’ha absolt de la condemna

Per Judith Sáez

Façana d’entrada de la nova Seu de la Justícia.
Façana d’entrada de la nova Seu de la Justícia. | SFGA

El Tribunal de Corts va fer pública ahir una sentència que condemna el narcotraficant J.S.V. a  quatre anys de presó condicional en tant que el considera a autor d’un delicte major de blanqueig habitual de diners que va tenir lloc als anys 90. La dona del sentenciat, també processada pel mateix delicte, ha estat absolta en el cas, tot i que inicialment va ser acusada pel Ministeri Fiscal.
La sentència també especifica que la pena compta amb un termini de suspensió de la condemna de quatre anys i que l’acusat haurà de pagar una multa corresponent a la quantia de 200.000 euros, així com fer front al pagament de les despeses processals.
Per altra banda, el Tribunal de Corts va ratificar que J.S.V. haurà de respectar una expulsió del Principat, corresponent a un termini de 30 anys, mentre que pel que fa a altres conseqüències judicials del delicte, el tribunal va ordenar el comís de tots els actius a l’entitat bancària Banca Privada d’Andorra (BPA). 
Tal com van publicar alguns mitjans del país després del judici, a mitjans del mes de juliol, els fets sentenciats van iniciar-se l’any 1991 amb l’obertura d’un compte a l’entitat per part de J.S.V. en el qual hi va arribar a ingressar més de 60 milions de pessetes. Durant la vista el Ministeri Fiscal va demanar cinc anys de presó condicional, quatre de suspensió de condemna, l’expulsió del país, una multa de 500.000 euros i el comís de diners que té a una entitat.

Audiència nacional/ La justícia espanyola també va condemnar a José J.S.V. per un delicte de blanqueig de capital de milions d’euros, procedent del narcotràfic entre els anys 1998 i 2000. El judici es va celebrar el gener de 2012 i la sentència va dictaminar un any de presó i una multa de cinc milions d’euros. També es va jutjar a la seva dona pel mateix delicte, que en aquell cas, va ser condemnada a una pena de 10 mesos de presó i una multa d’un milió d’euros, segons van informar diversos mitjans gallecs.
També se’l relaciona amb altres casos de narcotràfic com el de l’operació Santo, en la qual la policia espanyola va requisar més de 1.100 quilograms de cocaïna a bord del vaixell San José II al 1996 i se’l va considerar presumpte cap del delicte. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT