PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern intensifica les mesures per l’acceleració dels contagis

Aquest cap de setmana s’han confirmat 117 nous casos positius i la taxa de reproducció és d’1,45

Per Lídia López

Espot i Benazet, ahir.
Espot i Benazet, ahir. | SFGA / CESTEVE

Avui entra en vigor un decret que inclou noves mesures excepcionals per tal de frenar l’expansió del coronavirus al Principat. Aquestes, tenen especial efecte de cara a les interaccions socials que l’Executiu ha detectat que sovint són origen de contagis; uns contagis que segons va afirmar el cap de Govern, Xavier Espot, «veiem com hi ha un creixement constant i darrerament s’ha accelerat».

D’aquesta manera, en una sessió extraordinària del Consell de Ministres, es van actualitzar les normes que afecten 13 situacions diferents i que segons va detallar Espot, tenen una durada inicial de 15 dies prorrogables eventualment en funció de la situació. «A alguns sectors o persones els semblaran injustes, però els puc ben assegurar que estan ben fonamentades i amb un raonament sanitari darrere», va puntualitzar.

Les mesures que segons Espot podien semblar «dràstiques i incomprensibles» són les relatives als locals de restauració. Així, tal com va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, l’Executiu ha determinat que als bars no es podrà servir a les barres i només podran seure dues persones en una taula; mentre que a la restauració el límit de comensals és de cinc. En ambdós casos, s’haurà d’insistir en el manteniment de la distància mínima de seguretat entre taules i es manté l’horari d’obertura fins a les 1.00 hores.

Un dels altres aspectes destacats té a veure amb els fumadors, que a partir d’avui, només podran fumar de forma individual, separats de la resta de persones i sense moure’s de lloc. Per tant, no es permet fumar mentre es camina per la via pública i tampoc fer-ho en grup a l’exterior d’establiments comercials o oficines i d’altres.

Pel que fa a les agrupacions de persones, es limita a cinc les reunions entre familiars o amics, i a 10 en celebracions com casaments, comunions o batejos. En el cas dels funerals i vetlles, el límit d’assistents també serà de 10 persones però han de tenir un protocol específic i no es permeten les reunions als tanatoris. Finalment, pel que fa als esdeveniments lúdics, esportius o culturals, també necessiten un protocol específic per celebrar-se.

En relació amb els infants i joves, des d’avui tornen a quedar tancats les àrees d’esbarjo infantil, tant interiors com exteriors, i s’estableix l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en totes les activitats extraescolars.

Finalment, també es va decidir limitar les visites als pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell; s’anul·len les sortides amb pernoctació als centres sociosanitaris; es cancel·len les activitats dirigides als centres esportius i s’estipula l’ús obligatori de la mascareta; i es demana evitar la interacció social als llocs de treball i fomentar, sempre que sigui possible, el teletreball.

I per tal que aquestes normes siguin complides, el cap de Govern va anunciar que es reforçaran els controls i les inspeccions per cerciorar-se que es compleixen aquestes normes «no amb un ànim coercitiu o repressiu, sinó per evitar que la gent tingui actituds que generin risc». A més, Espot va recordar que l’incompliment de les mesures poden comportar sancions segons la Llei de Salut Pública. Per això, també va apel·lar als propietaris i responsables dels establiments perquè s’empoderin en cas que els clients no compleixin les normes.

En qualsevol cas, Espot també va assegurar que per ara, es mantindran les mesures pel que fa al transport públic, modificades la setmana passada, amb l’ampliació de l’aforament fins al 75% de la capacitat dels vehicles, i així assegurar que «es poden desenvolupar normalment les activitats laborals i escolars».

117 casos nous el cap de setmana  

A la roda de premsa també es va dur a terme una actualització de les dades epidemiològiques. D’aquesta manera, Benazet va explicar que s’havien notificat 117 nous casos respecte de la darrera actualització, el divendres passat, sumant un total de 806 casos en aquesta segona onada del virus i 1.681 infectats des de l’arribada de la pandèmia al març. 

Així mateix, els actius se situaven en les 429 persones, entre les quals vuit ingressades a l’hospital: sis a planta i dues a l’UCI, una d’elles amb ventilació mecànica. Per últim, el ministre de Salut també va detallar que al Principat s’havien recuperat de la malaltia 1.199 persones, 35 més respecte del divendres. Pel que fa al nombre de defuncions, la xifra es mantenia en les 53 persones.

I és que, segons va recalcar Benazet, actualment la taxa de reproducció del virus és d’1,45. Tal com va explicar el ministre, totes les xifres al voltant de l’1,5 de reproducció «fan que la pandèmia segueixi creixent» i que si bé «són manejables, posen en perill la gestió si no ens anticipem». En aquest sentit, Espot va puntualitzar que les dades «no ens fan pensar que el sistema sanitari estigui en perill», per això, va aprofitar per llançar un missatge de «relativa tranquil·litat però fermesa», especialment de cara als mesos vinents i fins que la taxa de reproducció torni a baixar d’1.

18 classes escolars aïllades per infectats entre els alumnes

El recompte d’aules afectades pel coronavirus des de principi de curs ascendeix a 20. Així ho va especificar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa d’ahir a la tarda, on va detallar que dues ja havien estat donades d’alta i havien recuperat l’activitat i 18 estaven actualment aïllades. Els centres amb més incidència eren el Lycée Comte de Foix i el col·legi Sant Ermengol, amb cinc aules confinades cadascun. A continuació, el col·legi Janer constava de dues aules aïllades per positius entre els seus alumnes. Per últim, les escoles franceses d’Encamp, Ordino i Andorra la Vella, així com les andorranes de Canillo, Ordino i Andorra la Vella, tenien una aula aïllada cada una. Paral·lelament, les que havien estat donades d’alta eren una a les escoles francesa d’Escaldes i andorrana de la Massana. «Serà una situació constant amb el model que hem establert», va considerar Benazet, que també va recalcar que «això ens ha de servir de toc d’atenció». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT