PUBLICITAT

L’UHA creu que es culpa el sector de la restauració dels rebrots

Jordi Pujol considera que si les noves restriccions s’allarguen més de 15 dies «començaran a fer mal»

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu d’una terrassa de l’Avinguda Meritxell.
Foto d’arxiu d’una terrassa de l’Avinguda Meritxell. | El Periòdic

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) considera que de manera errònia, amb el mètode emprat per a l’explicació de les noves mesures que ha aplicat el Govern per evitar la propagació de la Covid-19 i que es van posar en funcionament ahir, s’ha culpabilitzat el sector de la restauració i de l’hostaleria dels recents rebrots del virus al país. Així ho va explicar el seu director, Jordi Pujol, que apuntava en declaracions a EL PERIÒDIC que «potser no és tant com s’ha pintat, que el nostre sector sigui culpable de tot». A tall de justificació, va explicar que  durant l’estiu, tant el sector de la restauració i de l’hostaleria, com el sector hoteler «han vingut força turistes. A més a més, els treballadors dels sectors en qüestió ens hem fet, en gran massa, les proves TMA o PCR i crec que tan sols va sortir un positiu en tot l’estiu». 


En aquest sentit, Pujol va considerar que des de les institucions no s’hauria de culpabilitzar el sector de la restauració i de l’hostaleria, ja que «jo crec que és un tema més social. Entendria que estiguessin preocupats i que per això vulguin tancar parcs, bars i restaurants, perquè són llocs on s’ajunta la gent» però va apuntar que el problema no procedeix dels mateixos establiments i que la manera de comunicar-ho hauria de ser més curosa en aquest sentit.


En la mateixa línia, en referència a les noves mesures contra el coronavirus que va aplicar ahir el Govern, el president de la UHA va assenyalar que «el balanç, per nosaltres, no pot ser un altre que no sigui negatiu. Les restriccions són dures». També va apuntar que els nous protocols «no els acabem d’entendre. Jo, amb la meva dona i els meus fills, puc anar a dinar però no podem anar a esmorzar junts a una terrassa. La mesura d’aforament a bars i restaurants em sembla una mica justa». 


Tot i així, va apuntar que des de la Unió Hotelera «entenem que la salut és el primer i ho respectem. Per això ho farem tot per vigilar» i va expressar que «de moment són 15 dies. Aquestes restriccions no poden durar gaire més perquè si no, començaran a fer mal». Finalment, va explicar que la caiguda del turisme que s’ha constatat últimament durant els dies d’entre setmana és important «i aquestes són unes mesures molt restrictives per la gent d’Andorra, que realment és la que aguanta bars i restaurants de dilluns a divendres».


Reaccions sindicals

En relació, també, a les noves mesures, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va considerar que les restriccions en qüestió «s’haurien pogut aplicar molt abans» i que «el tema de l’afectació als treballadors és molt més sensible». Així, va apuntar que a Andorra hi ha casos de persones que tenen una Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) «que no han cobrat tots els mesos, no han pogut pagar el lloguer, estan en números vermells i el banc els paga sabent els interessos que els cobrarà». Així, va considerar que el principal neguit del col·lectiu és que l’ajuda governamental acabi, tal com es va anunciar, el pròxim 30 de setembre i «comenci a haver-hi acomiadaments massius. Què passarà amb tota aquesta gent? Qui els mantindrà? Què esperarà el Govern, que la gent es gasti els estalvis per després ajudar-los amb una ajuda caritativa? No hi ha dret al subsidi d’ocupació a Andorra, aquí no existeix». També va apuntar que els que sortiran més perjudicats de la pandèmia i de la gestió de la mateixa seran «els petits comerciants i els petits empresaris. La desigualtat econòmica és una injustícia i estem en aquesta situació».


En la mateixa línia, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va apuntar que «la restauració i l’hostaleria segurament seran els sectors més tocats perquè quan hi ha restriccions d’aquest tipus els primers a rebre són ells. De retruc, també rebran els comerços». Igualment, Ubach va anar més enllà i va reiterar que «el que afectarà moltíssim són les mesures que puguin prendre a França o a Espanya, perquè si es comença a reduir la mobilitat de nou, això ens afectarà de ple. A Andorra encara no han après que han de diversificar de manera urgent l’economia. Nosaltres fa molt temps que defensem això però el Govern encara està amb l’economia del turisme i el tabac, i això ho pagarem car».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT