PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Calvó aposta pel medi ambient en la recuperació post-Covid

El Govern adapta el pla de transició energètica a la nova realitat

Per El Periòdic

La intervenció telemàtica de la ministra Sílvia Calvó.
La intervenció telemàtica de la ministra Sílvia Calvó. | Govern d\'Andorra

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, va participar ahir, de forma virtual, en la setena edició de les Jornades per a l’Excel·lència d’Esterri d’Àneu que enguany tenen com a lema Un present responsable per un futur sostenible. El món després de la Covid-19.

Les jornades van ser inaugurades per la ministra i durant el seu discurs Calvó va emfatitzar la necessitat que la recuperació econòmica, que s’ha de dur a terme per fer front a la situació causada per la Covid-19, ha d’integrar de manera fefaent la dimensió mediambiental. «La nostra recuperació ha de ser verda o no serà», va afirmar.

Malgrat la situació que ha causat el coronavirus, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va recordar que tant Andorra com la comunitat internacional tenen encara dos reptes cabdals sobre la taula: la lluita contra el canvi climàtic i la preservació de la biodiversitat. És en aquest marc que Calvó va explicar que l’Executiu ha impulsat, arran dels canvis provocats per la Covid-19, un nou pla del Govern que permet «encarar de forma decidida la transició energètica i el repte de la sostenibilitat».

És per això que Calvó va informar que el nou pla planteja, entre molts altres mecanismes, incentivar la producció agrària certificada, especialment l’ecològica, per afavorir les pràctiques agràries sostenibles i els productes de proximitat del país. «Estem convençuts que cal rellançar sectors amb un fort vessant tradicional, com la ramaderia i l’agricultura, per garantir la continuïtat de les produccions que ens aporten aliments d’alta qualitat i, alhora, contribueixen al desenvolupament econòmic del sector primari», va dir.

La ministra també va exposar que l’agenda de la transició energètica i de la sostenibilitat mostra la necessitat d’impulsar, de manera definitiva i decidida, el canvi de consum necessari per passar d’un model lineal a un model circular, on els residus esdevinguin recursos. En aquest sentit, Calvó va assenyalar que el Govern està treballant el projecte de llei de l’economia circular.

L’economia circular permet una millor gestió dels recursos i una disminució en la generació de residus, posant l’èmfasi en la reparació i reutilització de productes i en el reciclatge de materials. El text s’està elaborant actualment amb les aportacions i graus d’ambició que marqui la ciutadania, arran del procés participatiu que ha obert el Govern per conèixer l’opinió i els hàbits de consum de la població.

Finalment, i d’acord amb la lluita contra el canvi climàtic, la ministra va comunicar als conferenciants que Andorra disposa de la Llei d’Impuls i de Transició Energètica i del Canvi Climàtic (Litecc). Al text, aprovat per unanimitat pel Consell General el 2018, s’hi afegeix la declaració d’emergència climàtica que va impulsar la mateixa cambra amb la col·laboració dels joves de Fridays for Future. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT