PUBLICITAT

L’AGIA augura una reacció negativa del mercat a la pròrroga dels lloguers

Troben que el 0% de la cessió del sòl és «bona idea», però que no és una mesura completa

Per Irene Mas Fàbrega

Una vista d'Escaldes-Engordany.
Una vista d'Escaldes-Engordany. | MARICEL BLANCH

El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, considera que la pròrroga dels contractes de lloguer que el dilluns passat el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va anunciar com «l’espina vertebral» de la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu «no solucionarà els problemes relacionats amb aquesta temàtica, sinó que simplement els ajornarà». Així, va explicar a EL PERIÒDIC que «el defecte que té el tema és que segons la nostra previsió, quantes més vegades s’utilitzi aquesta pròrroga, és a dir, com més temps estigui bloquejat el mercat de lloguers, pitjor serà la reacció del mercat una vegada s’aixequin aquestes mesures». Així, doncs, va apuntar que l’AGIA «no és partidària» que s’apliqui la mesura, així com tampoc és partidària que es prorrogui tant temps, «perquè aleshores provoca greus distorsions al mercat i fomenta reaccions negatives».
En la mateixa línia, però, no va voler concretar sobre els efectes que tindrà la pròrroga perquè «no sabem quantes vegades més la tornaran a efectuar». Però va voler remarcar que la primera vegada que es va aplicar, fa aproximadament tres anys, «hi havia propietaris de tots tipus. N’hi havia alguns que havien fet unes pujades de preus abusives, d’acord, però també n’hi havia d’altres que jo penso que són la majoria, que no van practicar aquestes pujades, sinó que van ajustar una mica a l’alça els contractes de lloguer». En relació amb el mateix, va explicar que «com que ara els propietaris porten gairebé tres anys sense poder-ho fer, el dia que puguin apujar els preus tranquil·lament potser intentaran simplement recuperar-se o potser, desconfiant del futur en relació amb el fet que el Govern pugui posar més mesures, els apujaran encara més». Així, Galobardas va explicar que el fet de bloquejar de manera artificial el comportament dels preus del mercat de lloguers «crea reaccions que a vegades són negatives».
Davant la situació plantejada pel president de l’AGIA, el mateix va afegir que segons el seu parer, «la solució s’ha de pensar a mitjà termini. No hi ha solucions que es puguin aplicar d’un dia per l’altre al mercat immobiliari, forçosament han de ser solucions a mitjà termini» perquè els processos d’aquest sector són lents. Així, va apuntar que la possibilitat dels comuns de decretar en sòl urbà consolidat la reducció temporal del percentatge de cessió obligatòria per a habitatges destinats al mercat de lloguer fins a un 0%, que també es va determinar al text legislatiu esmentat anteriorment, «és una bona idea. El que passa és que per un cantó, és imprescindible comptar amb la participació dels comuns, que són del tot necessaris en aquest tema i per l’altre, considerem que segurament no n’hi ha prou amb aquesta cessió, probablement s’haurà de fer alguna cosa més pel simple fet que aquest criteri per si sol potser no és suficient perquè els promotors es llencin al mercat de lloguers fins a generar un moviment prou important al sector». Així, va apuntar que per incentivar que els promotors s’afegeixin a l’ajuda, «hi hauria d’haver altres mesures que també ajudessin a rebaixar els costos. Per exemple, proporcionar-los terrenys, que això també està en mans dels comuns o fer que l’edificació no sigui tan costosa». 

El sector comença a notar la influència de la Covid-19 per segona vegada

33 Tal com va fer saber el president de l’AGIA, la Covid-19 al sector immobiliari «s’està vivint com una espècie de parèntesi». En aquest sentit, va explicar que des del moment en què el Govern va recomanar que tothom es confinés i els negocis van tancar de manera temporal, «com que no hi havia cap mena de moviment econòmic, tampoc n’hi va haver al sector immobiliari. Però un cop vam poder recuperar una certa normalitat, vam comprovar que hi havia una demanda que persistia». Així, va explicar que la majoria de gent que tenia un procés immobiliari actiu, «simplement van ajornar la decisió de llogar o comprar durant el temps que van estar tancats a casa. Una vegada es va recuperar certa normalitat, van tornar». En aquesta línia, va explicar que amb la segona onada de coronavirus que es viu a hores d’ara al país, «s’està produint una mica el mateix efecte, hi ha certa desacceleració. L’aparent normalitat torna a estar una mica en compromís en aquest moment, però som optimistes i confiem que hi haurà una solució aviat que ens tornarà a una situació més normalitzada». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT